Toimeentulo huolettaa Suomen ikäihmisiä

Tuoreen tutkimuksen mukaan ikäihmiset pitävät tämän hetken suurimpana ongelmana eläkkeiden pienuutta. Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry on ilmaissut huolensa myös päättäjille.

Eläkkeiden pienuus on ikäihmisten mielestä suurin ongelma tämän päivän Suomessa EETU ry:n teettämän kyselytutkimuksen perusteella. Tutkimus oli suunnattu 55‒84-vuotiaille mannersuomalaisille. Eläketurvakeskuksen tilastojen mukaan lähes puolet eläkeläisistä sai eläkettä alle 1 500 euroa kuussa vuonna 2021.

Yhdessä EETU ry:n tutkimuksen osiossa vastaajia pyydettiin valitsemaan kaksi suurinta ongelmaa kahdentoista asian listalta. Eläkkeiden pienuuden ja siitä seuraavat taloudelliset vaikeudet valitsi 44 prosenttia vastaajista. Toiseksi suurin ongelma oli vastaajien mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden heikko saatavuus.

Eläkeläisten hätähuuto ilmenee eläkejärjestöille tulevissa yhteydenotoissa sekä eri tahojen selvityksissä, kertoo EETU ry:n ja Eläkkeensaajien keskusliitto EKL:n puheenjohtaja Simo Paassilta EKL:n tiedotteessa.

EETU ry julkaisi joka kolmas vuosi toteutettavan Huomisen kynnyksellä -tutkimuksen nyt kuudetta kertaa. Eläkkeiden pienuus on ollut suurimpien ongelmien listassa kärkipaikalla joka kerta. Myös Kansallisen senioriliiton puheenjohtaja Anneli Taina tunnistaa ilmiön laajuuden.

‒ Esimerkiksi naisilla saattaa olla hyvinkin pienet eläkkeet. Se on vakava ongelma ja on ollut meilläkin edunvalvonnassa paljon esillä.

Lokakuun EETU ry vetosi eduskuntaryhmiin, että ne ottaisivat vuoden 2023 budjetissa huomioon myös ikäihmiset ja heidän tarpeensa. Kannanotto perustuu Huomisen kynnyksellä -tutkimuksen tuloksiin.

Esimerkiksi energian ja ruoan hinnannousut vaikuttavat kaikkiin kotitalouksiin, mutta eniten ne osuvat jo valmiiksi heikommassa tilanteessa oleviin, kuten eläkeläisiin.

Kansaneläkelaitos reagoi inflaatioon elokuussa, kun se teki kansaneläkeindeksiin ylimääräisen korotuksen. Korotuksen vuoksi indeksiin sidotut etuudet, kuten kansaneläke, kasvoivat. Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa vuoden 2023 työeläkeindeksin lokakuun lopulla. Siihenkin on odotettavissa korotus inflaation vuoksi.