Nuoret saavat lukusuosituksensa TikTokista

Etenkin englanninkielinen kirjallisuus on pääkaupunkiseudulla nosteessa.

“Booktok” on kirjallisuuden ystävien yhteisö TikTokissa, ja siellä suosituille kirjoille on nyt kysyntää helsinkiläisissä kirjakaupoissa ja kirjastoissa.

Kirjasuositusten buumi on saavuttanut suomalaisen yleisön viime vuoden aikana. Ensimmäisiä TikTok -esillepanoja nähtiin kirjakaupoissa viime vuoden lopulla.

– Idea tuli meidän myyjiltämme, kertoo Kristina Samiselkä Suomalaisesta kirjakaupasta.

Hän työskentelee Kampin ja Aleksanterinkadun myymäläpäällikkönä.

Suomalaisessa kirjakaupassa TikTok -hyllyn kerrotaan helpottaneen nuorten asiointia myymälöissä. Samiselän mukaan TikTok -esillepanoja löytyy Helsingin myymälöiden lisäksi muista suuremmista kaupungeista, kuten Turusta ja Tampereelta.

– Ennen näitä kirjoja oli ehkä vaikeampi löytää, kun englanninkielisten kirjojen hyllyssä oli niin paljon kirjoja, jotka olivat nuorten mielestä tylsiä, Samiselkä naurahtaa.

TikTokissa trendaaviin kirjoihin kertyy kirjastoissa jonoa

Nuortenkirjojen lainausmäärät ovat Helsingin Kaupunginkirjastossa pysyneet tasaisina, mutta englanninkielistä kirjallisuutta lainataan enemmän ja enemmän.

– Trendikirjojen kohderyhmää ovat usein nuoret aikuiset naiset, mutta teinit ovat myös kiinnostuneita, kuvailee Sini Helminen Helsingin kaupunginkirjastolta.

Helmisen mukaan varausjonot saattavat kohdistua englanninkielisiin teoksiin, vaikka suomennosta olisi helpommin saatavilla. 

– Kun kirja on tarpeeksi iso ilmiö, kustantajat mainostavat sitä enemmän, ja asiakkaat löytävät myös suomennoksen, hän jatkaa.

Nuortenkirjailija Colleen Hooverin teos “Se päättyy meihin” ilmestyi suomennettuna 13. tammikuuta 2023, ja se myytiin loppuun vain vähän aikaa ilmestymisensä jälkeen sekä Suomalaisen että Akateemisen kirjakaupan verkkokaupoista. Maailmallakin suositun kirjailijan alkuperäisteos julkaistiin vuonna 2016.

Englanninkielistä alkuperäisteosta sekä suomennosta on varattu lähes kaksi tuhatta kertaa pääkaupunkiseudun kirjastoissa.