Tekoäly on kirkon hyvä renki

Saksassa Fürthin kaupungissa järjestettiin yhdysvaltalaisen AP News -uutistoimiston mukaan ensimmäinen kirkkosaarna perjantaina 9.6.2023, jonka toimitti tekoälysovellus ChatGpt. Messussa esiintyi kolme tekoälyn luomaa ihmishahmoa eli avatarta.

Suomessa avattarien lausumia saarnoja ei ole vielä kuultu, mutta tekoälyn mahdollisuudet herättävät kirkon sisällä kiinnostusta, toteaa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon (EVL) verkkopappi Markus Kartano. Verkkopappi auttaa Helsingin seurakuntia tekemään mediasisältöjä sosiaaliseen mediaan esimerkiksi videosisältöjä ja live-striimauksia.

– Meillä papit ovat testanneet ChatGpt:n tuottamia saarnoja, josta he ovat löytäneet aineksia omille saarnoille. Tekoäly tuottaa hyviä saarnoja, mutta pappeja se ei korvaa, jatkaa Kartano.

Tekoälyn tulevaisuus kirkossa

EVL:n toiminnassa tekoäly on uusi asia. Kesällä 2023 alkoi Kirkkohallituksen tekoälytyöryhmä pohtimaan, kuinka tekoälyä voidaan hyödyntää. Markus Kartanon mukaan tekoäly on hyvä renki, mutta huono isäntä.

-Tekoäly helpottaa tekstin muokkaus- ja käännöstöissä, jolloin se on hyvä renki. Huono isäntä se on, jos ei oteta huomioon eettisiä kysymyksiä, mistä tekoälyn käyttämä tieto tulee ja mihin sitä käytetään.

Kartanon mukaan tulevaisuudessa kirkon tarkoitus on käyttää tekoälyä apuvälineenä rutiininomaisissa töissä, jotta aikaa jää enemmän kirkon ydintyöhön eli hengelliseen työhön. Ihmisten kohtaaminen ja hengelliset tarpeet ovat aina etusijalla.

 

Euroopan parlamentin mukaan tekoälyllä tarkoitetaan seuraavaa:

-Koneen kykyä käyttää perinteisesti ihmisen älyyn liitettyjä taitoja, kuten päättelyä, oppimista, suunnittelemista tai luomista.

-Tekoälyn ansiosta tekniset järjestelmät voivat havainnoida ympäristöään, käsitellä havaintojaan ja ratkaista ongelmia.

-Tekoälyn muodot: robotit, itseohjautuvat autot, droonit, asioiden internet.

Lähde: Euroopan parlamentti