Lasiesine voi olla hyvä sijoitus – keräilyharrastus kiinnostaa monen ikäisiä

1950–1970-luvun muotoilijoiden työt menevät kaupaksi niin huutokaupoissa kuin Facebookissa.

Suomalaisten kiinnostus lasin keräilyyn on kasvanut. Sen on huomannut Tiina Sane, joka ylläpitää Facebookissa kotimaisiin lasiesineisiin liittyvää ryhmää. Ryhmä perustettiin kaksi vuotta sitten ja siinä on jo yli 23 000 jäsentä.

Uusia jäseniä tulee ryhmään noin tuhat kuukaudessa. Ryhmän suosio yllätti Sanen.

Keskustelu on vilkasta ja kauppaa käydään aktiivisesti. Etenkin 1950–1970-lukujen esineet kiinnostavat. Näitä vuosia kutsutaan lasimuotoilun kultakaudeksi Suomessa.

Suomen lasimuseon ystävät ry:n puheenjohtaja Jyrki Winter kertoo, että yhdistyksen jäsenistössä ja tapahtumissa näkee yhä nuorempien kiinnostuksen lasiin. Heillä on erilainen tapa lähestyä keräilyä.

Winter kertoo kuulleensa, että ihmiset haluavat usein esineitä omien isovanhempiensa maailmasta. Mummolasta tutut esineet vievät takaisin hyviin muistoihin.

Tämä tuli esille Espoon modernin taiteen museon EMMA:n järjestämässä Keräilijän iltatapahtumassa.

– Ihmiset ehkä ostavat lapsuuttaan takaisin, Winter pohtii.

Suomalainen lasimuotoilu veivät keräilyharrastuksen pariin

Tomi Berg on kerännyt lasiesineitä yli kymmenen vuotta. Yhtenä parhaimpana löytönä hän pitää Helena Tynellin suunnittelemaan Polar-sarjaan kuuluvaa taidelasia. Se löytyi kirpputorilta.

Helena Tynellin suunnittelema Polar-sarjan taidelasi vuodelta 1959. Kuva: Tomi Berg

Lisäksi Berg tekee löytöjä huutokaupoista ja Facebookista.

Hän kerää lasia omaksi ilokseen. Kokoelma on jalostunut ajan myötä ja jotain on pitänyt myydä pois tilan puutteen vuoksi.

– Tietyt helmet, mitkä ovat todellisia harvinaisuuksia, säilyvät kuitenkin itselläni. Niistä ei raaski luopua.

Nanny Stillin Cobra-maljakko, jossa lila raita kiertää maljakon ympäri, pysyy varmasti Bergillä. Saman suunnittelijan Tattara-taidelasi on vakiinnuttanut paikkansa kokoelmassa. Viimeisenä hän luopuu muotoilijan itsensä signeeraamasta lasista.

Bergin vaimo keräili suomalaisia lasiesineitä jo ennen heidän tapaamistaan. Esineitä laitettiin esille yhteiseen kotiin. Berg kertoo ihastuneensa esineiden väreihin ja muotoihin. Siitä sai alkunsa hänen oma keräilyharrastuksensa.

Ihmisten kaapeista on hänen mukaan ilmestynyt myyntiin paljon tavallista lasia, mikä on laskenut vähän hintoja. Signeeratut taidelasiharvinaisuudet ovat kuitenkin hyvä sijoitus. Niistä keräilijät ovat valmiita maksamaan yhä enemmän.

Nanny Stillin Tattara-taidelasi isommassa koossa on harvinainen. Berg tietää omansa lisäksi vain yhden toisen. Kuva: Tomi Berg

Poikkeukselliset ajat saivat ihmiset sisustamaan kotejaan

Joidenkin tuotteiden kiinnostuksen kasvusta kertoo niiden hinnan nousu. Valmistuksesta poistuneita lasiesineitä myyvä Aila Vuotila kertoo, että esimerkiksi Oiva Toikan suunnittelemien lasilintujen hinnat ovat nousseet.

Vuotila uskoo, että pandemian seurauksena ihmiset ovat alkaneet sisustamaan uudelleen kotejaan. Sen on huomannut sisustuslasin menekissä.

Kysynnän kasvu ei automaattisesti tarkoita kiinnostuksen lisääntymistä. Vuotilalta haetaan myös täydennystä lasistoon rikkoutuneiden tilalle.