Entä jos tyytyisimme 70-luvun elintasoon?

Luonnonvaroja kulutetaan Suomessa kaksi kertaa enemmän kuin 1970-luvulla, lentäminen on yli kymmenkertaistunut ja sähköä kuluu kolme kertaa enemmän. 70-luvulla elimme maailmanlaajuisesti viimeisiä vuosia, jolloin yhden maapallon uusiutuvat luonnonvarat riittivät kattamaan ihmiskunnan kulutukseen. Nykyään tarvittaisiin 3,6 maapalloa. Olisiko ratkaisu siis laskea kulutustamme 70-luvun tasolle? Sitä pohditaan Entä jos? -podcast-sarjassamme.

70-luvun Suomi oli asuntosäästäjien valtakunta, jossa keskusteltiin halvasta kotiruoasta. Kana oli erikoisherkku, jota saatiin sunnuntaina. Nuoret olivat valmiita käyttämään farkkuihin suuren osan kesäansioistaan, ja niitä pidettiin kunnes ne hajosivat. 70-luvun loppupuolella vain noin neljännes työikäisistä suomalaisista lomaili ulkomailla.Vaikka kaikkea oli vähemmän kuin nykyään, sitä oli kuitenkin tarpeeksi ja ylikin.

Vuonna 2019 kulutamme, matkustamme ja syömme kestämättömällä tavalla. Jos tyytyisimme vähempään materiaaliseen hyvään, pysähtyisikö ilmastonmuutos ja ympäristötuho – vai pitäisikö koko talousjärjestelmää muuttaa?

Entä jos? -podcast sarjassa aiheesta keskustelemassa ovat talouskulttuurin tutkija Paavo Järvensivu BIOS-tutkimusyksiköstä ja kestävän kehityksen asiantuntija Satu Lähteenoja Demos Helsingistä. Lähetyksessä kuullaan myös pitkän linjan ilmastopoliitikko, kansanedustaja Satu Hassin ajatuksia tarvittavista poliittista muutoksista.

Lähetyksen juontavat toimittajat Juha Pippuri ja Silja Ylitalo.