Käsityöalalla aloittaa vuosittain yli 600 yritystä

Suomalaisen käsityön suosio on niin suuressa kasvussa, että käsitöitä voidaan pitää uutena luksuksena. Yksilöllisyydestä ollaan valmiita maksamaan ja tuotteeseen käytettyä aikaa sekä vaivaa kunnioitetaan.

Käsi- ja taideteollisuusliiton Taito ry:n kyselyn mukaan 77 prosenttia suomalaisista harrastaa käsitöitä ainakin satunnaisesti. Kyselystä selviää, että käsillä tekeminen tarjoaa monelle rauhoittavan vastapainon hektiselle työelämälle ja harrastaminen torjuu esimerkiksi yksinäisyyden tunnetta.

Käsityöalan suhdanne- ja toimialaraportin mukaan alalla aloittaa vuosittain yli 600 uutta yritystä. Vanhoista yrityksistä hieman yli puolet ilmoittaa olevansa kasvuhakuisia. Kasvua kuitenkin hidastaa osaamattomuus myynnin ja markkinoinnin puolella.

– Käsityön tekeminen on osa ihmisyyttä, onhan ihminen kädellinen. Maailmaa hahmotetaan käsien kautta eikä evoluutio pysy teknologisen kehityksen mukana, arvioi Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen.

Käsityöalalla harrastaminen ja työ nivoutuvat helposti yhteen. Alaa hallitsevat pienyritykset. Kolme neljästä käsityöalan yrityksestä työllistää alle kaksi henkilöä.

– Käsityöläiset myyvät taitoa, jota ei voi teollistaa. Asiakkaat haluavat tuntea tekijän ja tietää missä ja miten tuote valmistetaan, Hyytiäinen sanoo.

Käsityöläiselle riittää töitä

Pyhtääläinen eläkeläinen Annina Hono myy kierrätysmateriaaleista tehtyjä käsitöitä Facebook-sivun kautta.

– Kierrätys kunniaan! Saan hirveästi hyvää palautetta ekologisuudesta, Hono kertoo.

Pari vuotta sitten Hono päätti antaa vanhalle nahkaiselle pyhätakilleen uuden elämän ja valmisti siitä laukun. Tutut ja tuttujen tutut alkoivat tuoda omia takkejaan samaan tarkoitukseen ja suosio kasvoi.

– Kaikki menee, minkä kerkeää tehdä, sanoo Hono, jolta tilataan kovaa vauhtia jouluksi käsitöitä.

Hono pyrkii pysymään ajan hermolla ja on laajentanut esimerkiksi läppärilaukkuihin ja kangasmaskeihin. Kaikki materiaalit käytetään tarkasti hyödyksi ja ylijäävät tilkut viedään askartelutarpeiksi kouluihin.

Tasaisesti kasvava trendi

Käsitöiden tekeminen lisääntyi vuosituhannen vaihteessa, jolloin esimerkiksi neulominen ja “do it yourself” -projektit kasvattivat suosiotaan.

Ihmiset ovat entistä valmiimpia maksamaan käsintehdystä vastuullisesti tuotetusta tavarasta. Suomen käsityöyrittäjien hallituksen jäsen Riitta Kuusisto uskoo tämän johtuvan osittain siitä, että tietoa on internetin arkipäiväistymisen myötä enemmän saatavilla. Ihmiset tietävät nykyään esimerkiksi, miten epäeettisesti massatuotanto maailmalla toimii.

– Muoti on monipuolistunut ja nuoretkin arvostavat kierrätettyjä, itse tuunattuja ja uniikkeja vaatteita, Kuusisto sanoo.

Mikäli kotimaisuus, ekologisuus tai eettisyys kiinnostaa, kotimaiseen käsityöhön voi Kuusiston mukaan luottaa.

Suhdanne- ja toimialaraportin mukaan laatu, kestävät materiaalit ja erottautuminen kilpailijoista tuovat käsityöläisille asiakkaita. Esimerkiksi kauniista kankaista tehdyt kasvomaskit ovat vastanneet kuluttajien tarpeisiin tehokkaasti yrityksissä ympäri Suomea.