Vaalihäirintä voi äityä aiempaa pahemmaksi eduskuntavaaleissa

Puolueet ovat huolestuneita vaikutusyritysten lisääntymisestä. Valkohaalariset mielenosoittajat vaalitilaisuuksissa ovat uusi ilmiö Suomessa.

Puolueissa odotetaan eduskuntavaalien kampanjoinnin sujuvan pääosin rauhallisesti ja tutuksi käyneellä tavalla, mutta uudenlaista huolta on ilmassa. Tämä selvisi 360° journalismia soittaessa SDP:n, perussuomalaisten, vihreiden ja KD:n puoluetoimistoihin.

– Eniten huolta aiheuttaa informaatiovaikuttaminen ja väärien tietojen levittäminen somessa. Toinen päähuolenaihe ovat erilaiset kyberiskut, tietomurrot ja palvelunestohyökkäykset, tilannetta summaa vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä.

Oikeusministeriö järjestää perinteisesti vaalien alla puolueille koulutusta näistä aiheista.

Uusi ilmiö Suomessa ovat naamioituneet mielenosoittajat. “Valkohaalarien” performanssi Turussa vihreiden ehdokkaan vaalitilaisuudessa sai mediahuomiota helmikuun alussa. Tilaisuuteen oli poliisin suosituksesta palkattu turvahenkilöstöä.

Tämä on harvinaista suomalaisessa kampanjoinnissa.

Myös naamioituminen on ongelmallista.

– Mielipiteitä saa esittää Suomessa varsin vapaasti, mutta omalla nimellä ja omilla kasvoilla, muistuttaa Jääskeläinen.

Marginaalisena ilmiönä viime vaaleissa on noussut esiin myös vaalien legitimiteetin kyseenalaistaminen ja vaatimukset vaalitulosten tarkistuslaskemisesta.

Viime aikoina selvitelty tietomurtoja ja uhkatilanteita

Tietomurtojen ja poliitikkojen sosiaalisen median tilien kaappauksien riski eduskuntavaalien lähestyessä kasvaa, vaikka puolueilla on tarkat tietoturvaan liittyvät ohjeistukset. Viimeksi on tutkittu elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) WhatsApp -tiliä, koska Lintilä ei itse myönnä lähettäneensä sieltä lähetettyä meemiä.

Torstaina Helsingin poliisi tiedotti vasemmistoliiton puoluetoimistolle saapuneesta pommia muistuttavasta paketista. Tapausta tutkitaan laittomana uhkauksena.

Puolueissa koetaan huolestuttavina tiedot siitä, että eduskuntavaaleihin saattaa kohdistua aiempaa enemmän vaikutusyrityksiä.

–  Olemme olleet aikamoinen lintukoto monessa suhteessa. Se on hyvä. Toivotaan, ettei ulkovaltojen vaikuttamista tai pelottelua tapahdu, toteaa perussuomalaisten puoluesihteeri Arto Luukkanen.

Soittokierroksen perusteella ehdokkaita opastetaan vaalihäirinnän kohtaamiseen. Puolueet tekevät myös tiiviistä yhteistyötä suojelupoliisin kanssa.


Ulkoisen vaikuttamisen uhkaa ei voi sulkea pois

 

Kovakin sanallinen haastaminen kuuluu vaalityöhön. Joskus kohtaamiset voivat muuttua fyysisesti uhkaaviksi. Silloin puolueiden ohjeistus on kutsua paikalle poliisi.

Vihreissä koetaan tärkeäksi antaa keskustelutukea vaalihäirintää kokeneille. Hankalammissa häirintätapauksissa ehdokkaita autetaan yhteydenotoissa poliisin kanssa ja sosiaalisen median tilien moderoinnissa.

– Yhteistyö poliisin kanssa on puolueille tärkeää myös lievemmissä tilanteissa, jotta ylimmillä viranomaisilla Suomessa olisi realistinen kokonaiskuva vaalityön uhkatilanteista, kertoo vihreiden järjestöpäällikkö Katja Hintikainen.

Helsingin Sanomien mukaan suojelupoliisi pitää epätodennäköisenä, että vieraat valtiot yrittäisivät vaikuttaa Suomen vaaleihin.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mielestä ulkoisilla tahoilla saattaa silti olla halua vaikuttaa Suomen vaaleihin ja aiheuttaa yleistä epäluottamusta pidemmällä aikavälillä.

– Ulkoisella vaikuttajalla voi olla täällä kotimaassa toimijoita, jotka tahallisesti tai tahattomasti edistävät sen agendaa, Jääskeläinen sanoo.

Jos kansalaisten vaaleja ja yhteiskuntaa kohtaan kokema luottamus rapautuu, on informaatiovaikuttaja saanut tavoitteensa läpi.

Jääskeläisen mukaan Suomi on valmistautunut laajamittaisempaankin vaalivaikuttamiseen. Vaalijärjestelmä on kestävä ja tarkoituksellisesti hajautettu. Myös suomalaisten hyvä peruskoulutus ja medialukutaito tekevät vaalijärjestelmää vastaan hyökkäämisen hankalaksi.