Vanhojen rakennusten energiankulutusta voidaan parantaa monin tavoin, kertoo Jani Kemppainen Rakennusteollisuus ry:stä. Kemppainen toimii Rakennusteollisuus ry:n teknisten määräysten ja lainsäädännön päällikkönä.
– Vanhojen rakennusten seinien ja kattojen eristyksiä voidaan parantaa. Tämä vähentää lämpöhukkaa. Vanhoissa rakennuksissa voi olla jäljellä alkuperäiset ikkunat ja ovet, jotka voivat vuotaa. Niiden tiivistäminen estää sisäilman karkaamista ulos. Näin saadaan myös säilytettyä vanha rakennus entisellään muuttamatta sen ulkonäköä, Kemppainen kertoo.
Ympäristöministeriön mukaan rakennusten osuus Suomen vuosittaisesta energiankulutuksesta on noin 40 prosenttia.
Kemppaisen mukaan talotekniikkaa parantamalla saadaan myös pienenennettyä rakennuksen energian kulutusta. Talotekniikalla tarkoitetaan rakennuksen tilojen teknisiä palveluja. Näitä ovat esimerkiksi ilmanvaihto ja ilmalämpöpumput. Ilmalämpöpumppuihin ja ilmanvaihtoon suunnitellaan ratkaisuja, jotka ottavat lämpöä talteen.
– Talotekniikka vaatii nykyään enemmän tilaa kuin ennen, mikä voi vaatia vanhassa rakennuksessa purkua tai uuden rakentamista, Kemppainen kertoo.
Ympäristöministeriön mukaan Suomen rakennusten hiilidioksidipäästöjä vähennetään 90 prosenttia vuodesta 2020 vuoteen 2050 mennessä. Tämä koskee vuoden 2020 alkuun mennessä valmistuneita asuin- ja palvelurakennuksia. Asuin- ja palvelurakennusten lämmitys aiheuttaa vuodessa noin 17 prosenttia Suomen hiilidioksidipäästöistä.
- Lainsäädäntö koskien energiankulutusta on muuttunut ja vanhat rakennukset kuluttavat enemmän energiaa kuin uudet.
- Nykyään uudet rakennukset on rakennettava lähes nollaenergiarakennuksiksi eli niin, että niiden vähäinen energiankulutus katetaan lähes kokonaan uusiutuvalla energialla
- Rakennuksen elinkaaren aikana 76% rakennuksen hiilijalanjäljestä muodostuu energiankulutuksesta sen käytön aikana.