Vanhustyö tarvitsee vapaaehtoisia – kiireettömälle kohtaamiselle ei usein ole aikaa kotihoidossa

Vapaaehtoistyöntekijöillä on tärkeä rooli vanhustyön tukena. Kotihoidossa hoitajilla on aikaa välttämättömälle perushoidolle, kuten hygieniasta, ravinnosta ja lääkkeistä huolehtimiselle, mutta arjen kiireettömään kohtaamiseen tarvitaan vapaaehtoisia. Ikäinstituutin Vie vanhus ulos -kampanja houkuttelee matalan kynnyksen vapaaehtoistoimintaan.

Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Anni Lausvaaran mukaan vanhustyö tarvitsee vapaaehtoisia.

– Resurssi hoivakodeissa on liian pieni. Ulkoilemaan ei päästä niin paljon, kun mitä olisi hyvä. Siinä vapaaehtoisten resurssi on äärimmäisen tärkeä. Nyt korona-aikana huomattiin, että siinä vaiheessa, kun kaupungit ja kunnat laittoivat kiinni päivätoimintapaikkojaan, järjestöt ovat toimineet koko ajan.

Etenkin yksinäisyyden kokemuksella on vaikutuksia ikäihmisten terveyteen.

– Voi tulla puhumattomuutta, ruokahalu menee ja sellainen elämänkipinä hiipuu, Lausvaara sanoo.

Senioritoiminnan vastaava toiminnanohjaaja Anu Lintilä Vanhustyön keskusliitolta kertoo, että järjestö tekee paljon yhteistyötä Helsingin kotihoidon kanssa. Vapaaehtoisia kaivataan, koska vanhuksilla on tarvetta kiireettömälle läsnäololle, mitä kunnallinen kotihoito ei välttämättä pysty tarjoamaan.

– Koen, että vapaaehtoisen rooli on olla ikään kuin kermakakun kuorrutus, he tuovat ekstrahyvää arkeen. He mahdollistavat ulkoilua, virikkeellisyyttä ja keskustelua. Periaatteessa ihminen pärjää ilman sitä, mutta se tuo valtavasti hyvinvointia lisää, Lintilä sanoo.

Jokainen voi auttaa

Vapaaehtoiskoordinaattori Riia Karels Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä kertoo, että vapaaehtoisista on pulaa.

– Korona toi sen, että ihmiset ovat eristäytyneitä ja jääneet vähän sinne neljän seinän sisään.

Joskus vapaaehtoinen ulkoiluystävä voi olla kriittinen tekijä siinä, että vanhus ylipäänsä pääsee kodistaan liikkeelle.

– Ne voivat olla semmoisia pieniä juttuja, avata se raskas alaovi esimerkiksi, että pääsee sieltä kotoa pois.

Alan toimijat toivovat, että ihmiset lähtisivät mukaan vapaaehtoistyöhön matalalla kynnyksellä. Vaikka kaikki vapaaehtoisiksi pyrkivät seulotaan ja koulutetaan, ei se Karelsin mukaan kuitenkaan vaadi erityisiä taitoja.

– Se vaatii sen, että osaa kohdata ikäihmisen ihmisenä, ottaa hänen toiveensa huomioon ja auttaa sitten siinä kohdin, kun tarvitaan.

Syyskuussa käynnistynyt Vie vanhus ulos -kampanja kannustaa ulkoilemaan yhdessä vanhusten kanssa. Tapahtuma huipentuu 7. lokakuuta järjestettävään valtakunnalliseen iäkkäiden ulkoilupäivään. Erityisesti kampanjalla halutaan edistää niiden vanhusten liikkumista, jotka tarvitsevat siihen apua ja seuraa.