Lapin matkailulla menee hyvin – aasialaisten ja amerikkalaisten yöpymiset kasvussa

Lappi houkuttelee matkailijoita nyt myös kauempaa maailmalta. Lapin matkailutoimijat ovat riippuvaisia lentomatkailusta, minkä vuoksi he miettivät nyt kestävyyteen liittyviä kysymyksiä.

Visit Finlandin tilastojen mukaan vuosi 2017 oli huippuvuosi matkailulle Suomessa, sillä ulkomaiset yöpymisten määrä majoitusliikkeissä kasvoi 17 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Viime vuonna vauhti hiipui hieman, mutta ulkomaisen turismin kasvu jatkuu edelleen etenkin Lapissa, jossa yöpymisten määrä kasvoi kuusi prosenttia.

Aasialaisten yöpymisten määrä kasvaa Lapissa nopeimmin. Kiinalaisten turistien yöpymiset Lapissa kasvoivat viime vuonna 26 prosenttia ja vuonna 2017 peräti 56 prosenttia. Turisteja tulee Lappiin yhä enemmän Aasian suurista keskuksista, kuten Hong Kongista ja Singaporesta.

’’Aasialaisia turisteja houkuttelee talvisin Lapissa etenkin revontulet. He uskovat revontulien tuovan esimerkiksi lapsilykkyä. Kesällä Aasiasta matkustetaan Lappiin puhtaan luonnon ja niin kutsutun `soft adventuren´ takia’’, Lapin matkailuasiantuntija Satu Luiro sanoo.

Aasialaiset turistit haluavat panostaa mukavuuteen. `Soft adventure´ tarkoittaa sitä, että luonnon pääsee kokemaan matalalla kynnyksellä ilman, että tarvitsee lähteä vaikkapa pitkälle vaellukselle.

Lähde: Visit Finland/ Tilastopalvelu Rudolf, Grafiikka Vilma Leppikangas

 

Lähde: Visit Finland/ Tilastopalvelu Rudolf, Grafiikka Vilma Leppikangas

’’Suomi mainittu!’’

Suomalainen yhteiskunta on ollut viime vuosina positiivisessa mielessä esillä ulkomaisissa medioissa. Muun muassa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhla sai näkyvyyttä maailmalla ja kasvatti yhdysvaltalaisturistien kiinnostusta Suomea ja Lappia kohtaan.

Yhdysvaltalaisten yöpymisten määrä Lapissa on suorastaan räjähtänyt kasvuun. Tämän vuoden tammikuussa kasvua oli 60 prosenttia verrattuna vuoden 2018 tammikuuhun.

Luiro huomauttaa USA:n markkinan olevan määrällisesti vielä pientä. Kasvu on kuitenkin hurjaa, mikä johtunee Suomen saaman kansainvälisen julkisuuden lisäksi Visit Arctic Europe -hankkeesta, jossa Lappi tekee yhteistyötä Pohjois-Norjan ja Pohjois-Ruotsin kanssa.

Hankkeella pyritään muun muassa edistämään ympärivuotista matkailua sesonkipainotteisissa Pohjoismaissa ja saamaan arktisille alueille näkyvyyttä myös kaukokohteissa.

 

Brittejä houkuttelee joulupukki

Britannialaisten yöpymisiä Suomessa oli viime joulukuussa yli 200 000, joista 170 000 Lapissa. Tilastokeskuksen mukaan britit olivat viime joulukuussa ylivoimaisesti suurin ulkomaisten yöpyjien ryhmä.

Muina kuukausina brittien yöpymisiä oli vain murto-osa joulukuuhun verrattuna, keskimäärin 35 000 yöpymistä kuussa. Kaiken kaikkiaan joulukuulle sijoittuu 35 prosenttia brittien yöpymisistä Suomessa. Luiron mukaan brittituristien suurin motiivi matkustaa Suomeen on joulupukki.

’’Brittimarkkina on Lapin tärkein joulumarkkina. Briteillä on pitkät perinteet joulumatkailussa. Monet Lappiin matkustavat brittituristit ovat nähneet itse pienenä joulupukin, ja haluavat näyttää sen lapsilleen’’, Satu Luiro sanoo.

Kotimaisia matkaajia Lappi ei ole houkutellut viime vuosina kovan hintatason takia. Myös venäläisten matkat Suomeen ovat laskussa, sillä ruplan kurssi on heikko. Yöpymistilastot tosin eivät kerro koko totuutta, sillä ne mittaavat vain rekisteröityjä majoitusliikkeitä, joihin eivät lukeudu esimerkiksi monet yksityisessä omistuksessa olevat vuokramökit.

Ilmastonmuutos on herättänyt matkailutoimijat miettimään vastuullisuutta ja kestävyyttä

Lapin matkailuyrittäjät, Lapin yliopisto ja MTI ovat perustaneet yhdessä vastuullisen matkailun verkoston, jonka avulla pohditaan vastuullisena matkakohteena olemisen keinoja. Ilmastonmuutos tuo omat haasteensa Lapin matkailulle.

’’Viimeisen vuoden sisään kestävä matkailu on noussut keskustelun ytimeen. Kuitenkin tunnustamme sen, että olemme riippuvaisia lentoliikenteestä. Jos lentoliikennettä ei ole, ei ole myöskään matkailua. Pyrimme olemaan kaikilla muilla mahdollisilla tavoilla kestäviä’’, Luiro sanoo.

Luiron mukaan Lapissa lentoliikenteen haittoja pyritään kompensoimaan muun muassa panostamalla kestäviin energiaratkaisuihin, jätehuoltoon, kierrätykseen ja sosiaaliseen ja kulttuuriseen kestävyyteen.