Olympiakomitea haastaa kansanedustajaehdokkaat edistämään liikuntaa ja urheilua

Suomen Olympiakomitean julkaisemaan Liikettä Suomeen -manifestiin on koottu liikunnan ja urheilun edistämisen tavoitteet seuraavalle hallituskaudelle. Kaikki eduskuntavaaliehdokkaat kutsutaan allekirjoittamaan manifestin tavoitteet.

Kampanjassa eduskuntavaaliehdokas sitoutuu kannattamaan manifestiin kirjattuja tavoitteita. Vaalitavoitteisiin kuuluvat liikunnan ja urheilun rahoituksen vahvistaminen, liikunnallisen elämäntavan kehittäminen sekä seuratoiminnan ja huippu-urheilun tukeminen.

– Tärkein asia on tehdä asioita näkyväksi ja kertoa liikunnan ja urheilun merkityksestä, Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto kertoo.

Kampanjaan lähteminen on tehty vaivattomaksi tarjoamalla ehdokkaille esimerkiksi valmiita somepohjia sekä kampanjamateriaalia käytettäväksi manifestin allekirjoittamisen jälkeen.

– Sosiaalisen median merkitys on vaaleissa vuosi vuodelta kasvanut ja korostunut.

Allekirjoittaneiden ehdokkaiden lista julkaistaan Olympiakomitean nettisivulla ja allekirjoituksia kerätään ennakkoäänestyksen alkuun saakka.

Liikunnallisen elämäntavan edistäminen vahvistaa toimintakykyä ja taloutta

Toimitusjohtaja Susiluodon mukaan liikkumattomuus aiheuttaa yhteiskunnalle lähes kolmen miljardin kustannukset vuodessa.

– Moni ei pysähdy miettimään ja tajuamaan sitä kuinka vaarallisella tolalla ollaan, sillä viimeisimpien tutkimustietojen mukaan neljä kymmenestä lapsesta liikkuu terveytensä kannalta liian vähän.

Mikäli liikunnallinen elämäntapa ei lähde liikkeelle lapsuudesta, niin ongelmat voivat kerääntyä vanhemmille ikävuosille. Tämä saattaa näkyä myöhemmissä mittauksissa ja jaksamisessa työelämässä. Liikkumattomuuden aikaansaamat terveysongelmat aiheuttavat myös sairauspoissaoloja ja ennenaikaisia työkyvyttömyyseläkkeitä.

– Viime kuukausina olemme kauhistelleet kansamme huonoa fyysistä kuntoa pääuutislähetyksiä ja puoluejohtajia myöten.

Haasteen voi kääntää myös positiiviseksi: liikettä lisäämällä edistetään paitsi väestön toimintakykyä, myös kriisinkestävyyttä, ja vahvistetaan taloutta miljardeilla euroilla.

Susiluodon mukaan positiivista on myös se, että nämä ovat kaikki asioita, joihin pystymme omilla valinnoillamme vaikuttamaan.