Yhä useampi kiekkofani kaipaa ottelutapahtumalta muutakin kuin lätkää

Kiekkokansa on viime vuosina löytänyt Mestis-halleihin huonosti. Itse ottelu ei riitä enää ylläpitämään yleisön mielenkiintoa, vaan tapahtumalta odotetaan enemmän elämyksellisyyttä.

Onnistunut urheilutapahtuma pitää ottelun lisäksi sisällään paljon muutakin. Suomen toiseksi korkein miesten jääkiekkosarja Mestis on nuorten pelaajien ponnahduslauta maailmalle.

Vaikka sarjan slogan onkin ”Suomen viihdyttävintä lätkää”, Mestiksen ottelutapahtumien tasoa ei voi verrata Liigaan. Liiga on Suomen korkein miesten jääkiekkosarja.

Mestiksen katsojaluvut ovat laskeneet roimasti. Taulukossa Mestiksen katsojakeskiarvoja viime vuosilta. Tilastojen lähde: Suomen Jääkiekkoliiton tilastopalvelu.

Urheilujohtamisen ja markkinoinnin asiantuntijan Jaakko Haltian mukaan brändi ja ottelutapahtuma ovat kiinnostavan urheiluseuran kulmakivet. Sarjasta kiinnostavan tekee tasaisuus.

– Tärkeintä on kilpailullinen tasapaino. Jännittävät ja tasaiset ottelut ovat yleisölle huomattavasti viihdyttävämpiä kuin sellaiset, joissa sarjakärki höykyttää sarjan jumboa rumin lukemin. Ottelut ovat seurojen ydintuote, mutta niiden ympärille kaivataan hyviä istuimia ja viihdyttävää oheistoimintaa.

– Markkinointitoimilla pyritään rakentamaan vahvaa kannatusjoukkoa. Hyvään markkinointiin kuuluu ymmärrys omasta asiakaskunnasta. Kun omat urheilukuluttajat tunnetaan, heidän tarpeet on helppo tyydyttää.

”Mestis on nykyään enemmän verrattavissa alempiin divisioonasarjoihin kuin Liigaan”

Tällä hetkellä Mestis vaatii joukkueiltaan jäähalliin sijoitettavat turvakamerat, videotaulun ja joustavan turvakaukalon. Monissa Mestiksen halleissa äänentoisto ontuu, mediakuutiota ei ole ja ottelutapahtuman kohokohta on esimerkiksi minikiekonheittokilpailu.

Joensuulainen Mestis-fani Ville Rankkala on todistanut omin silmin sarjan jälkeenjäämistä muusta kiekkomaailmasta. Minikiekonheittokilpailuja hän kuvailee homeisiksi.

– Olen käynyt ensimmäisen kerran hallilla silloin, kun en osannut vielä puhua. Pitkän kannatusurani aikana Mestiksen taso on laskenut huomattavasti. Mestis on nykyään enemmän verrattavissa alempiin divisoonasarjoihin kuin Liigaan, Rankkala kertoo.

Suurimmaksi eroksi Liigan ja Mestiksen välillä Rankkala nimeää ottelutapahtumien laadun.

– Mielestäni Mestis-seurojen tulisi panostaa siihen, että ottelutapahtuma olisi interaktiivisempi. Nykypäivänä katsojalla pitää olla koko ajan jotain, mihin keskittyä. Minuutinkin tauko ilman että mitään tapahtuu voi olla pitkästyttävä, Rankkala toteaa.

Joensuulaisten tekemät muutokset ovat askel kohti parempaa ottelutapahtumaa

Mestis-joukkue Joensuun Kiekko-Poikien jäähalliin on tehty viime kuukausina merkittäviä muutoksia. Halliin asennettiin uudet valot, uusi äänentoistojärjestelmä ja mediakuutio, eli jään yläpuolelle sijoitettava video- ja tulosnäyttölaite. Myös Kiekko-Poikien toimitusjohtaja Kalle Kerman perustelee muutoksia viihdearvon lisäämisellä.

– Ottelutapahtuman pitää olla katsojalle viihtyisä alusta loppuun, jotta hän tulee toistekin, Kerman sanoo.

Kerman kertoo, että tapahtuman näyttämö on iso osa ottelutapahtumaa.

– Tapahtuman puitteet ovat tärkeät. Vanhat järjestelmämme olivat aikansa eläneitä. Saimme siitä palautettakin, johon päätimme reagoida.

Kermanin mukaan samanlaisista päivityksistä olisi hyötyä muillekin Mestis-seuroille, joilla on mahdollisuus laittaa kyseiset asiat kuntoon.