Hyvästi Kiva koulu – Helsingin nuorisoneuvosto haluaa tänä vuonna haastaa kaupungin kiusaamiskäytäntöjä

Nuorisoneuvosto kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseen. Uusi puheenjohtaja kertoo, että aloitteita aiotaan tehdä neuvostossa nyt enemmän.

Helsingin nuorisoneuvosto aikoo tänä vuonna ottaa kantaa kaupungin kiusaamiskäytäntöihin. Uuden puheenjohtajan Aisha Mahmoodin, 17, mukaan erilaisia kannanottoja ja aloitteita on tänä vuonna tulossa paljon.

—Tästä vuodesta tulee hektinen, toteaa Mahmood.

Mahmood haluaisi yhdessä neuvoston kanssa keksiä uusia vaihtoehtoja kiusaamista ennaltaehkäiseville kampanjoille. Esimerkiksi Helsingin kouluissa käytössä olevaa Kiva koulu toimenpideohjelmaa pidetään neuvostossa tehottomana, ja siitä haluttaisiin eroon.

Mahmood on ollut nuorisoneuvoston edustaja neljä vuotta. Kiusaamiseen puuttuminen motivoi häntä osallistumaan toimintaan. Aihe on hänen mukaansa kiinnostanut paljon muitakin edustajia, ja tänä vuonna aiotaan ottaa kantaa tapoihin, joilla kaupunki puuttuu kiusaamiseen.

— Kampanjat eivät oikeasti edistä sitä, miten kohtaat toisen ihmisen.

Nykyinen 30 henkinen nuorisoneuvosto aloitti toisen vuotensa ja kokoontui ensimmäistä kertaa tammikuun lopussa. Nuoret tekivät Instagram-tiedotteensa mukaan päätöksiä uuden toimintasuunnitelman valmistelusta, sekä sisäisestä työnjaostaan. Ensimmäisen kokouksen pöytäkirja ei ole tällä hetkellä julkinen, sillä sitä ei ole vielä tarkastettu.

Neuvoston edelliseltä vuodelta jäi paljon tekemättä tälle vuodelle. Viime vuonna neuvostolla meni puheenjohtajan mukaan liian paljon aikaa “sisäisiin asioihin”, kuten kaupungin lautakuntapaikkojen sukupuolikiintiön kanssa taisteluun.

Mahmoodin mukaan nuorisoneuvostolla on yhtenäinen näkemys siitä mikä on tänä vuonna tärkeää:

— Nuorten ääni tulee saada enemmän kuuluviin, ja tehdään mahdollisimman monta kannanottoa ja aloitetta.

Tulevana vuonna yritetään saada myös edustuspaikka Helsingin seudun liikenteen kokouksiin. Neuvosto aikoo myös kirjoittaa kannanottoja muun muassa nuorten mopoiluharrastuksen helpottamisesta ja kysyä, mitä kaupunki aikoo tehdä nuorten lisääntyvälle kiinnostukselle ulkoparlamentaarista ääritoimintaa kohtaan.