Vantaalainen Katja Kaipainen, 37, on kerännyt käsienpesusta tulevaa ylimääräistä vettä uusiokäyttöön jo noin neljän vuoden ajan. Kerääminen tapahtuu lavuaarin pohjalle asetetun litran jäätelörasian avulla. Kerätyn veden Kaipainen käyttää WC-pöntön huuhteluun.
– Pesen käteni jäätelörasian yläpuolella. Siitä se vesi kerääntyy kippoon. Menee noin kolme käsienpesukertaa, että se on täynnä. Sitten kaadan ne ämpäriin odottamaan.
Alkuperäinen idea pesuveden keräämisestä lähti liikkeelle likaisten maalausvälineiden huuhtelusta.
– Siihen kuluu älyttömästi puhdasta vettä. Keräämällä käsienpesuvettä tuntuu, että vähän kompensoin sitä, Kaipainen naurahtaa.
Yhden ihmisen vedenkulutus vuorokaudessa oli keskiarvolta 120 litraa, selviää vuosina 2019–2020 Motivan ja Työtehoseuran toimesta toteutetusta Kestävän veden käyttö –projektin kyselytutkimuksesta.
Tutkimuksen mukaan yhden ihmisen päivittäiseen hygienian hoitoon kului 54 litraa ja WC-pöntön huuhteluun 18 litraa. Vanhemmat WC-pönttö mallit kuluttavat yhteen huuhteluun noin 9 litraa, ja uudemmat kaksi nappiset säästömallit napista riippuen 4 tai 2 litraa vettä (omataloyhtiö.fi).
Vesi uusiokäyttöön
Kun vessassa oleva ämpäri täyttyy, vessan vetämisen sijaan Kaipainen kaataa sangollisen vettä pönttöön.
– Kyllä sen on esimerkiksi lattianpesuvettä pönttöön kaataessa huomannut, että sangollisella vettä pönttö huuhtoutuu. Täyteen ämpärilliseen tarvitaan noin kymmenen käsienpesukerran verran vettä.
Kun ämpäri ei ole täynnä, Katja vetää pöntön tuttuun tapaan nappia painamalla.
– Välillä ämpäri täyttyy useita kertoja päivässä, toisinaan vain kerran.
Veden uusiokäyttökonsepti on laajentunut myös suihkun puolelle. Vaatteen tahrautuessa Katja saattaa heittää vaatteen suihkun lattialle esipestäväksi, ja biojäteastiankin huuhtelu onnistuu kätevästi hänen asettaessa sen suihkunurkkaan.
– Pidän myös suihkun lattialla vatia, johon osa ohi juoksevasta vedestä kertyy.
Kaipainen kertoo käyttävänsä vatiin kertynyttä suihkuvettä myös esimerkiksi tahraantuneen vaatteen huuhteluun.

Myös pyykkihuollossa Kaipainen pyrkii mahdollisimman säästeliääseen vedenkäyttöön. Hän kertoo esimerkiksi pyytäneensä taloyhtiön Facebook-ryhmässä pyykkiä naapureiltaan, kun ei halunnut pestä omaa koneellistaan puolityhjänä.
”Ei kaikkein tarvitse tehdä kaikkea”
Kaipainen kertoo, kuinka ekotekojen ei hänen mielestään kuuluisi olla vaikeita, tai omien arvojen vastaisia. Hänen samassa taloudessa asuva miehensä kierrättää, muttei koe käsienpesuveden keräämistä mukavaksi.
– Ei omia arvoja vastaan kannata alkaa taistelemaan. Jos joku vegaani elää ja hengittää sillä, että saa kerran vuodessa lentää Thaimaahan, niin antaa mennä! Itse nautin sekasyöjänä olemisesta. Kannan korteni kekoon sitten toisaalla. Ei kaikkien tarvitse tehdä kaikkea!