Vuoden samppanja on valittu — Kuplivan raju hinnannousu näkyi ehdokaslistassa

Viinilehti nimesi tällä viikolla suosikkisamppanjansa. Kilpaan osallistuneiden kuohujuomien hintakatoksi oli määritelty 70 euroa. Jury kuvailee vappupöytään ennättävää juomaa kukkaiseksi, mineraaliseksi ja briossimaiseksi.

Viinilehden vuoden 2024 samppanjaksi on valittu vajaan 60 euron hintainen Pommery Royal Champagne Brut, kertoo Viiniĺehti Oy tiedotteessaan. Viinilehden raadin mukaan tuote soveltuu juhlajuomaksi ja on enemmän kuin hintansa arvoinen.

Kilpailun tuomaristoon kuulunut viiniasiantuntija Antti Rinta-Huumo luonnehtii voittajaviinin aromia kermaiseksi, pähkinäiseksi ja briossiseksi, jopa paahtoleipämäiseksi. Rinta-Huumo on Otavan kustantaman Viinistä viinin -vuosikirjan toinen tekijä. Taskukirjakokoinen opas on ilmestynyt vuodesta 2003.    

Rinta-Huumon korviin ei ole kantautunut, onko Pommery Royal Champagne Brut kerännyt voittoja vastaavissa ulkomaisissa kisoissa. Hän kuitenkin pitää voittajasamppanjaa erityisesti suomalaiseen makuun sopivana.

— Kokemukseni mukaan Suomessa pidetään enemmän kypsän hedelmäisistä ja leveistä mauista kuin terhakoista, terävistä ja sitrusmaisista samppanjoista.

Ranskalainen viinintuottaja, Champagne Pommery on yksi maailman suurista samppanjataloista. Se on perustettu vuonna 1836, ja sijaitsee Champagnen alueella Reimsissä. Reims on Champagnen viinialueen suurin kaupunki ja yksi samppanjan tuotannon keskuksista. Siellä sijaitsevat myös samppanjatalot Veuve Clicquot, Taittinger, Ruinart ja Charles Heidsieck.

Champange Pommery on osa Vranken Pommery -konsernia, jonka osake on listattu Pariisin pörssissä. 

Kilpailussa vain kohtuuhintaisia tuotteita

Viinilehden kilpailussa raati arvioi ainoastaan Alkon vakio- ja tilausvalikoimaan kuuluvia tuotteita, joita maahantuojat ovat ilmoittaneet kilpailuun. Hintarajaus on Viinilehden. 

— Lehti on päättänyt rajauksen siten, että kilpailutuotteet ovat kohtuuhintaisia ja jokaisen harrastajan saatavilla. Ei ole mielekästä valita vuoden viineiksi peruskuluttajien ulottumattomissa olevia tuotteita, Rinta-Huumo sanoo. 

Rinta-Huumon mukaan Suomessa yli 20 euron viinien kulutus on marginaalista. Halvemmassakin hintaluokassa on kuitenkin mahdollista vastata kehittyneeseen viinimakuun.  

— Omasta mielestäni parhaat puna- ja valkoviinit sekä samppanjat löytyvät 15—20 -euron hintaluokasta. Esimerkiksi Burgundin, Alsacen tai Loiren crémantit ovat usein hintaansa nähden parempia ostoksia kuin samppanja. 

Crémantit ovat perinteisellä menetelmällä valmistettuja, eli valmistustavaltaan samppanjan kaltaisia kuohuviinejä, jotka eivät tule Champagnen alueelta.

Keväisiä kuohuviinipulloja Alkossa.

Kauppakeskus Triplan Alkossa vapun lähestyminen näkyy jo. Vappu on tärkeä sesonki kuohuviinille ja samppanjalle. Myös voitokas Pommery Royal Champagne Brut löytyy hyllystä.

Keskituloisten samppanjan kulutus kuopassa

Samppanja ei edelleenkään ole suomalaisten suosikkijuoma, mutta Rinta-Huumon mukaan samppanjat ovat viimein löytäneet tiensä kuluttajien koreihin. Etenkin koronavuosien ravintolasulut saivat suomalaisten samppanjan kulutuksen käväisemään hetkellisessä huipussa. Korkeimmat myyntiluvut saavutettiin vuonna 2021. 

Tällä hetkellä samppanjan suosioon vaikuttaa voimakkaimmin kuluttajahintojen nousu, Rinta-Huumo arvioi. Samppanjan kohdalla nousu on ollut erityisen rajua.

— Viime vuonna hintaraja kilpailussa mukana olleille samppanjoille oli 60 euroa. Tänä vuonna raja jouduttiin nostamaan 70 euroon. 

Eniten hintojen nousu heijastuu niiden kuluttajien käytökseen, jotka ostavat samppanjaa vain satunnaisesti, Rinta-Huumo toteaa. Myös huoli Venäjän sotatoimien jatkumisesta ja sen vaikutuksesta omaan talouteen vähentää kuluttajien juhlamieltä.

— Tällaisessa tilanteessa mietitään kahdesti, onko valinta juuri samppanja.

Vuoden samppanjan valinneeseen raatiin kuuluivat Rinta-Huumon lisäksi Viinilehden sekä viini- ja keittiötarvikeyritys Decanterin perustaja, tietokirjailija Juha Berglund, Viinilehti Oy:n osakas Tomi Salonen sekä lukuisissa viinialan asiantuntijatehtävissä työskennellyt Pia Nisén.