Kaupunkipyöristä raportoitujen onnettomuuksien määrä on todella pieni

Pääkaupunkiseudun kaupunkipyörien kausi on alkamassa 1.4.

Helsingin kaupunkipyörillä ajettujen onnettomuuksien määrä on todella vähäinen. Määrä koostuu sekä kaupunkipyörien operaattorille CityBike Finland Oy:lle raportoiduista, että poliisin ilmoittamista onnettomuuksista.

Helsingin seudun liikenteen (HSL) kestävän liikkumisen asiantuntija Samuli Mäkinen kertoo, että enimmillään onnettomuuksia on raportoitu viisi vuodessa. Joinakin vuosina onnettomuuksia ei ole ilmoitettu ollenkaan. 

Mäkisen mukaan tapaturmien vähäisyyttä vahvistaa myös se, että onnettomuuksien takia huollettuja pyöriä on yhtä vähän. 

Liikenneturvan Jyrki Kaistinen kuitenkin kertoo, että pyöräilyonnettomuuksia on vaikea tilastoida. Kaistisen mukaan ei ole myöskään tarpeeksi tietoa, että kaupunkipyörien onnettomuuksien määrää voitaisiin verrata esimerkiksi sähköskuutteihin.  

-Kaupunkipyörien turvallisuutta on vaikea määritellä, koska meillä ei ole dataa edes kaikista pyöräilyonnettomuuksista. Suurin osa on yksittäisiä kaatumisia, joista ei jää merkintää minnekään, kertoo Kaistinen.  

Kaupunkipyöriä Helsingin Alppilassa. Taustalla näkyy kerrostaloja. Pyörien vieressä on raitiovaunu.

Pääkaupunkiseudun kaupunkipyörät tunnetaan nimellä Alepafillari. Kuva: Jennie Mariani-Cerati

Kypärää ei usein käytetä kaupunkipyörällä ajaessa

Vaikka kaupunkipyörien onnettomuuksia ei raportoida paljoa, suosittelee HSL:n Mäkinen siitä huolimatta pyöräilykypärän käyttöä. Tieliikennelain mukaan pyöräilykypärää ei ole pakko käyttää. 

-Pyöräilykypärän tarjoaminen kaupunkipyörien mukana on koettu logistisesti hankalaksi. Lisäksi kaikki eivät siitä huolimatta välttämättä käyttäisi kypärää, koska sen käyttäminen olisi vapaaehtoista, Mäkinen kertoo. 

HSL kysyi pyöräilykypärien käytöstä kaupunkipyörien käyttäjiltä viimeksi vuonna 2023. Kolmasosa sanoi käyttävänsä kypärää vähintään osalla kaupunkipyörämatkoistaan. Vain 10 prosenttia sanoi käyttävänsä sellaista aina kaupunkipyörällä ajaessaan.