Yläkoululaiset tuunasivat perinneruokia kokkikisassa

Kolme joukkuetta kilpaili Ruokatiedon Ruokavisa-osaamiskilpailun finaalissa. Koululaisten suunnittelemiin, kunnianhimoisiin annoksiin kaikki tehtiin itse, hernemoussesta granolaan.

Ruokavisan finaali järjestettiin perjantaina 11. huhtikuuta Ruokamessuilla Helsingin Messukeskuksessa. Finaaliin oli valittu alkukarsinnoissa kolme joukkuetta. Joukkueiden tehtävänä oli valmistaa laatimansa menut teemalla ”perinneruoat tuunattuina”. Menut tuli lisäksi perustella kestävän kehityksen ja ravitsemussuositusten näkökulmasta.

Kaikki finalistijoukkueet tulivat Pohjois-Suomesta.

Posion joukkueelle poro oli luonteva raaka-ainevalinta, sillä monen koululaisen perheissä oli poronhoitajia. Perinteinen poro sai inspiraatiota katuruoasta ja se käärittiin ohrarieskaan hernemoussen kanssa.

Kun tyrnäväläisen Kuulammen koulun joukkue suunnitteli ruokalistaa, huomioon otettiin perinneruokien lisäksi nuorten omat makumieltymykset. Makukahvit ovat suosittuja nuorten keskuudessa, joten perinteisen kahvin sijaan talkkunamuffinien kanssa tarjoiltiin Dalgona-kahvia. Dalgona on Etelä-Koreassa suosittu kahvijuoma, joka koostuu maidosta ja pikakahvilla maustetusta vaahdosta.

Kuivaniemen koulussa ei pienen kokonsa vuoksi ole kotitaloutta 8. ja 9. luokilla, joten koulun yhteyteen perustettiin kokkikerho. Kerho rahoitetaan opetus- ja kulttuuriministeriön Harrastamisen Suomen mallin tuella.

Luokanopettaja Sirpa Varangan mukaan kerhon osallistujat olivat hyvin motivoituneita. Erityisesti perinneruokien muuntaminen moderneiksi oli tervetullut haaste. Kuivaniemen menussa yhdisteltiin pohjanmaalaista ja aasialaista ruokakulttuuria.

Kuivaniemen koulun joukkue laittaa ruokaa

Jenni Viinamäki, Ella-Maria Karén ja Janika Pakanen Kuivaniemen kokkikerhosta valmistivat cevicheä ja mustikkapiirakkaa.

Kisan voitti Kuulammen koulu Tyrnävältä. Tuomariston puheenjohtaja Minttu Virkin mukaan tämän vuoden finalistit olivat hyvin tasaväkiset, mutta kokonaisuus ratkaisi.

– Arviointiin vaikutti esimerkiksi siisteys ja kaverin auttaminen. Lisäksi voittava joukkue oli oma-aloitteisesti kysynyt koulun 450 oppilaalta näiden mielipiteitä perinneruoista, Virkki kertoo.

Myös lähiruoan käyttö vaikutti: Kuulammen joukkue käytti leivonnassa Tyrnävän myllyn jauhoja.

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen kampanja. Siinä kisataan ruokatiedossa ja käytännön ruoanlaittotaidoissa. Loppukilpailu on järjestetty vuodesta 2012. Tänä vuonna alkukarsintana toimivaan Ruokavisaan osallistui yli 2 500 yläkoululaista.

Finalistien menut

Suunnittelussa ja valmistuksessa tuli ottaa huomioon kestävän kehityksen periaatteet, ravitsemus ja ruokakulttuuri. Lisäksi pää- tai jälkiruoassa oli käytettävä täysjyvätuotteita, ja toisessa ruokalajissa piti leipoa.

Posion peruskoulu: ”Rieskale ja Rousku, pohjoista purtavaa!”

Rieskale: Posion poroa, puolukkamajoneesia ja samettista hernemoussea puikularieskan sisään kietaistuna.

Rousku: Rapeaksi uppopaistettua leipäjuustoa hillapyreellä sipaisten

Kuivaniemen koulu, Ii:

Lohiceviche ja seesamisiemennäkkäri, Aasialainen tuulahdus Perämereltä-keitto tilliöljyllä, sämpylät, sitruunavissy, suunmyötäinen mustikkapiirakka

Kuulammen koulu, Tyrnävä:

Ruislohiletti, palsternakka-pottumuusi, uunifenkoli ja minitomaatti, yrttitahna, sitruunavesi, mustikkaiset talkkunamuffinit ja Dalgona-mokkavaahto