Vain pieni osa suomalaisista matkustaa ympäristö etusijalla

Yhä useampi on kiinnostunut ekologisemmasta tavasta matkustaa, mutta vain pieni osa suomalaisista todella matkaa ympäristöystävällisyys etusijalla.

Suurimmat suomalaiset matkanjärjestäjätkään eivät suoraan markkinoi asiakkailleen ekomatkoja.

Aurinkomatkojen viestinnän asiantuntijan Annina Metsolan sekä TUI Finlandin viestintäpäällikön Laura Aaltosen mukaan ilmiön taustalla on asiakkaiden vähäinen kiinnostus sekä bisnesnäkökulma.

— Asiakkaat etsivät matkoja kauttamme eri perustein. Loman sisältö ja kohde ovat asiakkaalle ensisijaisia. Matkamyynti on bisnestä, toteaa Metsola.

Aaltosen mukaan TUI ei markkinoi ekologisuutta asiakkailleen erikseen, mutta vastuullisuus on kuitenkin yksi yrityksen ensi kauden pääaiheista.

Matkojen hiilijalanjäljestä jopa 80 prosenttia muodostuu lentoliikenteestä. Sekä Aurinkomatkat että TUI lennättää kohteisiinsa pääsääntöisesti Finnairin suorilla lennoilla. Lentojen päästöistä aiheutuvia haittoja pyritään paikkaamaan mahdollisimman ympäristöystävällisellä toiminnalla kohteessa.

— Esimerkiksi Lanzarotella Espanjassa oli hienoa huomata, että kohteessa on otettu asiaksi jätteiden perusteellinen kerääminen ja erottelu, mainitsee Metsola.

Kyse on pienistä teoista, mutta suuret matkanjärjestäjät uskovat niiden vaikuttavan suuresti.

Maailmalle parantamaan merikilpikonnien elinoloja

Ekomatkaajat tarjoaa ekologisempia matkailuelämyksiä. Pienen toimiston kautta matkoja varaavat ihmiset, jotka pyrkivät matkustamaan mahdollisimman ympäristöystävällisesti.

Matkaajat lähtevät matkaan rantalomien sijaan mielessään vapaaehtoinen eläinten- ja luonnonsuojelutyö. Matkaajan maksama matkaraha käytetään paitsi kattamaan matkakulut myös tukemaan paikallisten vapaaehtoistahojen toimintaa.

Ekomatkaajien matkoilla esimerkiksi Etelä-Afrikan Marakelen kansallispuistossa vapaaehtoinen pääsee mukaan villieläinten dokumentointiin ja reviirien kartoitukseen. Italiassa taas harjoitetaan merikilpikonnien suojelutyötä ja Thaimaa mahdollistaa sukellustaitoisille osallistumisen korallitutkimuksiin.

— Luonnonsuojelu voi olla esimerkiksi kitkemistä tai muoviroskien keräämistä rannoilta ja merestä, jotta merikilpikonnat eivät niihin sotkeudu, kuvailee Ekomatkaajia pyörittävä yrittäjä Maria Ojajärvi.

Vain yksi tuhannesta merikilpikonnanpoikasesta selviää aikuiseksi. Kilpikonnien suojelemiseksi tehdään tärkeää työtä Ekomatkaajien Italian ja Thaimaan kohteissa. Kuva: Ekomatkaajat

Vastuullisilla valinnoilla on väliä

Ojajärven mukaan kohdemaissa vapaaehtoisille opetetaan, kuinka käyttäytyä mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Esimerkiksi Etelä-Afrikassa ollaan erityisen tarkkoja veden käytöstä, ja vapaaehtoisille opetetaan alkeista, kuinka minimoida ruokahävikkiä ja muovijätettä.

— Matkaajat tuovat oppinsa mukanaan Suomeen. He kertovat olevansa muuttuneita ihmisiä ja että ovat alkaneet käyttäytyä vastuullisemmin matkan jälkeen.

Vaikka tällä hetkellä lennot ovat halvempia kuin koskaan, on silti tärkeää pysähtyä miettimään kenen kautta ja miten matkustaa mahdollisimman vastuullisesti. Ojajärven mukaan olisi hyvä, että matkalle lähdettäisiin kerralla pidemmäksi aikaa. Näin vältyttäisiin niiltä lentopäästöiltä, joita muodostuu, kun lennetään paljon ja lyhyitä matkoja kerrallaan.

— Ekomatkaajat vie ainoastaan pieniin kohteisiin: sen ansiosta massaturismin haittoja ei ole kohteissamme nähtävissä.

Vapaaehtoisia seuraamassa safarielämää Etelä-Afrikassa sijaitsevassa Marakelen kansallispuistossa. Kuva: Ekomatkaajat