Kuulokojeet oppivat käyttäjistään

Nykyajan kuulokojeet ovat pieniä, yksilöityjä ja kehittyvät henkilön päivittäisessä käytössä

Kuulokoje on yksilöllisempi, pienempi ja älykkäämpi kuin vielä 2000-luvun alkupuolella. Moni hyötyisi laitteiden päivityksestä uudempaan.

– Se, että laite tulee älykkäämmäksi päivä päivältä tarkoittaa, että laite reagoi käyttäjän säätöihin. Laite oppii, että tietyissä tilanteissa käyttäjä muuttaa äänentasoa ja pitkällä aikavälillä vaihtaa halutun äänentason vakioasetukseksi, kuulolaitevalmistaja Widexin avainasiakkuuspäällikkö Anu Merinen kertoo.

Nykyisissä korvan taakse asetettavissa kojeissa korvan sisäinen osa on pienempi ja kevyempi kuin aikaisemmin. Kojeiden avulla käyttäjä voi kuulla myös omalla korvallaan, eikä ainoastaan laitteen läpi.

– Jos henkilö kuulee matalat äänet hyvin, ei niihin ääniin tarvitse vahvistusta samalla tavalla kuin huonosti kuuluviin ääniin, kertoo Merinen.

Kojeiden yksilöityminen alkaa kuulotesteillä. Testeissä mitataan esimerkiksi, kuinka hyvin henkilö erottaa sanoja ja kirjaimia, ja miten hyvin henkilö kuulee eri äänitaajuudet. Tietojen pohjalta laite voidaan ohjelmoida esimerkiksi korostamaan kirjaimia, jotka testattu kuulee heikosti.

Nykyisissä kuulokojeissa voi olla eri ohjelmat erilaisille ääniympäristöille. Esimerkiksi Widexin Evoke -kuulokojeissa on 11 erilaista ääniluokkaa, kuten juhlat ja auto. Koje on ohjelmoitu tunnistamaan, että tietynlaiset äänet liittyvät autoon. Näin laite tunnistaa olevansa autossa ja hiljentää auton aiheuttamia tasaisia taustaääniä. Samalla laite voi korostaa puhetta.

Uusien kojeiden käyttäminen voi vaatia totuttelua

Ihmiset ovat olleet pääosin tyytyväisiä uusiin kuulolaitteisiin ja oppineet käyttämään niitä nopeasti, kertoo audionomi Ulla Sinne. Osalla vanhemmista käyttäjistä on kuitenkin ollut ongelmia.

– Ikäihmiset voivat jopa lopettaa kuulokojeiden käyttämisen, koska he kokevat laitteen monimutkaiseksi.

Sinne kertoo, että hyvää palautetta kuulokojeiden käyttäjät ovat antaneet erityisesti laitteen uudesta muotoilusta. Ihmiset ovat tykänneet, että laitteet ovat ilmavampia ja kevyempiä korvassa. Lisäksi kuulolaitteet eivät myöskään näy yhtä selkeästi kuin aiemmin.

Trendinä lisäominaisuudet

Yksi kuulokojeiden uusista ominaisuuksista on kojeen yhdistäminen puhelimeen. Puhelimessa olevan sovelluksen avulla voidaan esimerkiksi paikallistaa kadonneet laitteet.

– Kuulokojeilla voi esimerkiksi kuunnella musiikkia suoraan puhelimesta tai vastaanottaa puhelun, kertoo Anu Merinen.

Puhelimen sovellusta voi myös käyttää kaukosäätimenä eli esimerkiksi laitteiden äänenvoimakkuutta voi säätää. Puhelin tarjoaa myös erilaisia asetusvaihtoehtoja, joista voi valita tai muokata tilanteeseen paremmin sopivan. Hyvän ohjelman voi tallentaa esimerkiksi työpaikkakahvilan ääniohjelmaksi. Sen jälkeen tilanteseen sopivaa ohjelmaa ei tarvitse joka kerta säätää.

Ulla Sinnen mukaan ihmiset ovat olleet tyytyväisiä kuulokojeiden automaattiohjelmaan, joten he eivät usein käytä puhelimen säätöjä.

– Ihmiset säätävät lähinnä äänenvoimakkuutta.

Merisen mukaan tulevaisuuden kuulokojeista on vaikea sanoa ennusteita, koska teknologia kehittyy kovaa vauhtia. Tulevaisuudessa laitteet voidaan luultavasti yhdistää kaikkiin puhelimiin, eikä vain tietyn merkkisiin. Lisäksi erilaiset latausratkaisut ovat tällä hetkellä pinnalla.

  • Noin 300 000 suomalaista hyötyisi kuulokojeesta.

 

  • 70 000 käyttää kuulokojetta aktiivisesti.

 

  • 100 000 suomalaista on saanut kuulokojeen.

 

  • Kuulokoje voi auttaa myös tinnitukseen.

 

  • Kuulolaitteille on nykyään paristojen lisäksi myös latureita.

 

  • Kuulokojetta voi käyttää myös induktiokuunteluun. Tällöin julkisissa paikoissa on äänilähde, josta kuulokojeeseen ääni lähetetään suoraan. Esimerkiksi teatterissa voit kuunnella teatteriesitystä suoraan lavalta kuulokojeeseen. Puhelimen avulla on mahdollista säätää, haluaako kuulla teatteria ja välillä vieruskaveria.

 

Lähteet: Kuuloliitto, Widex Akustik Oy