Etätyöbuumi houkuttelee huonekalukaupoille – erityisesti toimistokalusteilla on vientiä

Etätyöskentely ja -opiskelu ovat lisääntyneet kuluvan vuoden aikana. Kotien muuttuessa työympäristöiksi työskentelyyn sopivaan sisustukseen alettiin kiinnittää erityistä huomiota.

Iida Peltonen, 23, huomasi keväällä, että tarvitsi oman työpisteen. Peltonen on keväästä asti joutunut edistämään lakiopintojaan kotoa. Kuten yli miljoona muutakin suomalaista, hänen puolisonsa on tehnyt töitä etänä. Keittiön pöytä ei kuitenkaan ollut täydellinen etätyöpiste.

– Koska kotimme on aika suuri, päätimme jakaa ison olohuoneen väliseinällä. Siten saimme tarvitsemamme työskentelyyn soveltuvan tilan.

Etätyöhön tarvittavat kalusteet kysyttyjä

Huonekalumyymäläketju IKEAn kävijämäärät putosivat tavarataloissa kevään aikana. Sen sijaan verkkokaupassa tuotteiden kysyntä nousi voimakkaasti, kertoo IKEA Suomen myyntijohtaja Henrik Brandt. Etätyöhön liittyvät kalusteet, kuten työpöydät, työtuolit ja säädettävät työtasot, ovat Brandtin mukaan olleet suosituimpia tuotteita.

Oikeanlaisiin kalusteisiin ja työasentoihin on tärkeää kiinnittää huomiota. Sisustusarkkitehtitoimisto Fyran työntekijät huomasivat hyvän työpisteen merkityksen siirtyessään keväällä etätöihin. Sisustusarkkitehdit valittivat särkeviä niskojaan, kun etätyöjakson alussa he tekivät töitä huonossa asennossa.

– Halusimme nopealla aikataululla suunnitella ja tarjota markkinoille kivan näköisen kotityöpisteen, jota pystyisi säätämään istuma- ja seisoma-asentoon, kertoo toimitusjohtaja Hanna Neuvo.

Yhdessä muotoiluyritys Made by Choicen kanssa suunniteltu kotityöpiste FEM oli ratkaisu ongelmaan. 320 euroa maksavaa säädettävää työpöytää on myyty yli 500 kappaletta Suomeen ja ulkomaille.

Sisustamiseen enemmän aikaa

Iida Peltosen mukaan suurimmat ongelmat työpisteen puuttuessa olivat ylimääräiset ärsykkeet ja huono ergonomia. Ruokapöydän ääressä saattaa helposti istua miten sattuu ja keksiä itselleen oheistekemistä. Hän on innoissaan myös muista työpisteen tuomista vapauksista.

– On tärkeää, että esimerkiksi opiskeluaineistot saa jättää yön yli lojumaan ja jatkaa samasta kohdasta seuraavana päivänä. Ruokapöydältä kirjat täytyi aina kerätä pois. Muuten ne muistuttivat koko ajan olemassaolostaan ja aiheuttivat stressiä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Erilliseen työpisteeseen aineistot voi jättää odottamaan seuraavaa kertaa.

Työpisteprojektin ohella myös olohuoneen ja keittiön sisustukset muuttuivat. Isot huonekalut, kuten sohva ja keittiön pöytä menivät myyntiin. Uusi keittiön pöytä on vielä hakusessa. Peltonen haluaa pöydässä panostaa siihen, että se sopii yhteen muiden huonekalujen, kuten uusien jakkaroiden kanssa.

Peltonen kokee päässeensä sisustamisessa vauhtiin. Vaikka esimerkiksi makuuhuone ei ole osa projektia, hän puolivahingossa miettii, miten sitäkin voisi parannella.

– Poikkeustila vapautti omaa aikaa, joten ehdin nykyään keskittyä enemmän kotiini. Haluan tehdä tästä viihtyisän paikan.

Työhuonetta varten Peltonen osti uuden työpöydän ja satulatuolin. Hankintalistalla ovat vielä muun muassa toinen työtuoli, spottivalo ja hyllykkö.

Iida opiskelisi mielellään kirjastossa, muttei halua jättää koiraa yksin päiväksi.

Lue myös: Virtuaalistailaus mahdollistaa unelmien sisustuksen