Bitcoin tuskin seuraa Ethereumin jalanjälkiä louhinnasta luopumisessa

Eurooppaa riepotteleva energiakriisi on saanut monet valtiotkin miettimään säästötoimia energiankulutuksessaan. Samaan aikaan yksi Euroopan suurimmista kryptovaluutan louhintayrityksistä, saksalainen Northern Data, louhi kesäkuun aikana kryptovaluuttoja 47 000 louhintayksikön voimin.

Louhintayksiköt ovat tietokoneita, joiden pääasiallinen tehtävä on kryptovaluuttojen louhinta. Uuden sukupolven louhintayksiköt voivat kuluttaa päivässä jopa noin 73 kilowattituntia energiaa.

Vertailun vuoksi: Suomessa sähkölämmitteinen 120 neliömetrin omakotitalo käyttää sähköä päivittäin keskiarvolta noin 50 kilowattituntia.

Jos Northern Data louhisi ympäri vuorokauden 73 kilowattituntia kuluttavilla louhintayksiköillä, olisi niiden kulutus noin 1,25 terawattituntia vuodessa. Esimerkiksi vuonna 2020 Suomessa kulutettiin noin 1,5 terawattituntia kaikkien kotitalouksien valaistukseen.

Kryptovaluuttojen toimintamalleilla on suuria eroja energiankulutuksen kannalta

Miten näin suuren energiankulutuksen omaava ala, jonka voitot ovat vahvasti sidonnaisia energian hintaan, sitten toimii energian hintojen hipoessa pilviä?

Maailman toiseksi suurin kryptovaluutta Ethereum muutti 15. syyskuuta alkaen toimintamalliaan perinteisestä ja energiaa paljon vaativasta työtodistusmallista (proof of work) osuustodistusmalliin (poof of stake).

Toiminnassa ei enää ratkota hankalia laskutoimituksia paljon energiaa kuluttavilla louhintayksiköillä, vaan louhijat panttaavat kryptovaluuttojaan lohkoketjun tapahtumien varmistamiseksi ja saavat siitä palkinnoksi niitä lisää.

Tämän muutoksen oletetaan tiputtavan Ethereumin energiankulutusta yli 99 prosentilla. Muutos on osuvasta ajankohdasta riippumatta ollut kuitenkin monen vuoden työn tulos.

Suomalaisen Coinmotion yrityksen kumppanuusjohtaja (partner manager) Pessi Peura on työskennellyt kryptovaluuttojen parissa yli viiden vuoden ajan. Hänen mukaansa samanlaista muutosta tullaan kuitenkaan tuskin näkemään suurimman energiasyöpön Bitcoinin osalta.

Bitcoin on kokonsa lisäksi myös maailman ensimmäinen käyttöön otettu kryptovaluutta. Se on toiminut yli kymmenen vuotta samalla toimintamallilla. Muutoksia vastustetaan niiden työläyden lisäksi myös muista syistä.

– Bitcoinin verkon ylläpitäjien keskuudessa on vahvaa periaatteellisuutta, että hajautettu proof of work- järjestelmä on oikea tapa toteuttaa tämänlainen riippumaton rahajärjestelmä.

Vakaa energiatuotanto saattaa tulevaisuudessa houkutella louhijoita Pohjoismaihin

Pessin mukaan kryptovaluuttojen louhinta eroaa oleellisesti energiatarpeiltaan perinteisistä teollisuusmuodoista.

– Vaikka olisi kuinka iso Bitcoinin louhintalaitos, niin sen voi koska tahansa kytkeä pois päältä ilman, että se aiheuttaa mitään liiketoiminnallisia haittoja.

Sähköä voi siis kuluttaa ajankohtana, jolloin se on halvimmillaan. Pörssisähkö on yleisesti yöaikaan huomattavasti edullisempaa, kuin päiväsaikaan.

Pessin mukaan osa toimijoista on jo sopeutunut kohonneisiin energiakustannuksiin.

– Tiedän jo tällä hetkellä suomalaisia toimijoita, jotka louhivat vain öisin.

Pessin mukaan kryptovaluuttalouhinnan toimijat hakeutuvat yleisesti sinne missä energia on halpaa ja sitä on runsaasti saatavilla. Louhintayritykset pyrkivät myös ennakoimaan pitkän aikavälin ennusteita.

Hän ei siis sulje pois alan siirtymistä tulevaisuudessa enemmän esimerkiksi Suomeen ja Pohjoismaihin. Muuttoliikettä on odotettavissa mahdollisesti ainakin Keski-Euroopasta.

– Suomi ja Pohjoismaat ovat yleisesti lähes omavaraisia sähköntuotannossa. Pohjoismaiden osalta pidän todennäköisenä, että tulemme pysymään pidemmällä aikavälillä louhijoille houkuttelevana ympäristönä.

Lähteitä:

Tilastokeskus: Asumisen energiakulutus energialähteittäin

University of Cambridge: Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index

Bitmain Technologies Ltd.

Northern Data reports on operations for June 2022