Abiturientti haluaa eduskuntaan muuttaakseen politiikkaa

18-vuotias Tomas Kurenniemi on ehdolla eduskuntaan Liike Nytin listalta Helsingin vaalipiirissä. Liike Nyt ei ole puolue, vaan jokainen ehdokas on oman valitsijayhdistyksensä ehdokas.

Helsinkiläinen abiturientti Tomas Kurenniemi saapuu haastatteluun suoraan matematiikan preliminäärikokeesta. Hänellä on kiireinen kevät, sillä kirjoitusten ohessa aikaa vie vaalikampanjointi.

Mikä sai sinut asettumaan ehdolle eduskuntavaaleihin?

– Olen ollut pitkään kiinnostunut politiikasta. Kun olen puhunut sukulaisten kanssa, niin on aina tullut ajatus “joku päivä sitten”. Mietin, että miksi en lähtisi nyt ehdolle.

– Ehdokkuuteen on suhtauduttu aika positiivisesti. Perheenjäsenet ja kaverit ovat olleet tosi kannustavia. Myös sukulaisten tutuilta on tullut palautetta, että mukaan lähtöni on hienoa.

Mikä sinua kiinnostaa politiikassa eniten?

– Vaikuttaminen ja mahdollisuus politiikan uudistamiseen.

Miten sitten haluaisit uudistaa sitä?

– Enemmän ratkaisukeskeiseksi. Se on nykyään lähinnä ideologia-painotteista. Eli ollaan oikealla tai vasemmalla ja mennään sen mukaan jokaisessa asiassa. Jos heitetään ideologiat sivuun, niin voidaan päästä paljon pidemmälle ja parempiin tuloksiin. Tämä toteutuisi sillä, että kuunneltaisiin enemmän kansaa.

Tomas Kurenniemi on miettinyt jatko-opinnoiksi taloustiedettä tai tuotantotaloutta.

Miksi Liike Nyt?

– Se on uusi tapa tehdä politiikka. Suurimmalla osalla puolueista on hyviä asioita, mutta koen Liike Nytin kautta, että hyviä asioita pystyy yhdistämään. Voi ajaa joitain asioita, joita oppositio ehdottaa ja joitain, mitä hallitus ehdottaa. Kuulin Liike Nytistä (Harry) Harkimon Youtube-kanavalta ja makustelin asiaa viime vuoden, kunnes päätin lähteä mukaan.

– Ollaan kyselty kansalta, mitä he haluavat meidän ajavan. Jatkossa jos eduskunnassa tulee jokin aloite, me kerromme siitä kansalle sekä hankimme asiantuntijalausunnot aloitteen puolesta ja vastaan. Näiden pohjalta kansa äänestää ja Liike Nytin kansanedustajat ovat sitoutuneet noudattamaan äänestystuloksia. Edustajat voivat myös tehdä itse aloitteita eduskunnassa, mutta kysymme ensin kansalta, että halutaanko tällaista aloitetta.

Minkä puolueen ehdokkaaksi et lähtisi?

– Perussuomalaiset, Vasemmistoliitto ja Kristillisdemokraatit. Perussuomalaisilla on muutama ihan järkevä kaveri, mutta en usko sopivani sinne sen perusteella, miten he ovat olleet esillä mediassa. Vasemmistolla on myös järkeviä politiikkoja ja hyviä asioita, mutta en koe itseäni niin vasemmistolaiseksi. Kristillisdemokraatiksi en lähtisi, sillä en koe uskonnon olevan hyvä peruste tehdä politiikkaa.

Pitäisikö äänioikeuden ikää alentaa tai rajoittaa yläpäästä?

– Olen miettinyt äänioikeuden iän alentamista aika paljon, mutta en osaa sanoa vielä kantaa. Haluan pitää sen vielä avoinna.

– En ole aikaisemmin miettinyt äänioikeuden rajoittamista. En lähtisi rajoittamaan sitä yläpäästä, sillä henkilöt ovat täysvaltaisia Suomen kansalaisia. Ehkä kuitenkin eduskuntavaalien ehdokkuuden ikärajaa voisi  rajoittaa yläpäästä. Jos ehdokas valitaan eduskuntaan, niin voitaisiin olla varmoja, että hän on siellä kauden loppuun asti.

Tomas Kurenniemen käyntikortti kertoo myös hänen käyttäjänimensä Snapchatissa, koska se on nuorten suosima viestipalvelu.

Mikä on Liike Nytin linjaus maahanmuuttopolitiikassa?

– Liike Nytillä ei ole vielä yhteistä linjaa.

– Mielestäni maahanmuuttopolitiikasta käytävä keskustelu on erittäin tunteella värittynyt. Keskusteluissa ovat päässeet ääneen ääripäät.

– Minulla ei ole sinänsä ole mitään humanitääristä maahanmuuttoa vastaan, mutta en näe sitä parhaana ratkaisuna. Mielestäni meidän pitäisi mennä vaikuttamaan pakolaisuuden syihin sekä edistämään rauhaa ja tarjoamaan ratkaisua ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Näin maahanmuuttoon käytettävän rahan voisi käyttää tehokkaammin. Tietenkin kannustan kuitenkin työperäistä maahanmuuttoa.

Mitä haluaisit itse sanoa?

– Mielestäni päätöksiä pitää olla tekemässä niiden, joita päätökset koskevat. Eduskunnassa sellaisten, jotka kantavat päätöksistä vastuuta vielä pitkän ajan päästä. Varsinkin ilmastopolitiikkaa on tärkeä tehdä pitkäjänteisesti. Jos nyt tehdään päätös, niin sen tulokset näkyvät vuosien tai vuosikymmenten päästä.

Aiotko äänestä eduskuntavaaleissa?

– Kyllä, itseäni.