Elokuvateatterit ovat elpymässä pandemiasta

Isot elokuvateatteriketjut ja yksityiset toimijat saattavat erottua toisistaan, mutta ongelmat yhdistävät. Tulevaisuus näyttää nyt valoisammalta.

Elokuvateatterien katsojaluvut eivät ole palautuneet pandemiaa edeltävälle tasolle. Elokuva-alan yhdistyksen Filmikamarin mukaan kaupallisten elokuvateattereiden katsojaluvut nousivat viime vuonna 70 prosenttia edeltäneeseen vuoteen verrattuna.

Pandemiaa edeltäneisiin lukuihin on kuitenkin vielä matkaa. Viime vuoden katsojaluvut ovat kolmanneksen alhaisemmat verrattuna vuoteen 2019.

Elokuvateattereiden palautumista koronasta voidaan tutkia kunnolla vasta kun takana on täysin koronarajoitukseton vuosi.

Koronarajoituksien purkamisen jälkeen iskenyt inflaatio on luonut haasteita elokuvateattereille. Hintojen nousu näkyy muun muassa vuokrassa ja sähkön hinnassa. Elokuvien näyttöön vaadittavien oikeuksien hinnat myös ovat nousussa, mikä saattaa vaikuttaa ohjelmiston määrään.

Union teatteri on WHS teatteriryhmän perustama riippumaton elokuvateatteri, joka on toiminut Helsingin Kruunuhaassa yhdeksän vuotta.

Yksityiset elokuvateatterit Helsingissä

Yksityiset elokuvateatterit erottuvat isoista elokuvayhtiöistä ohjelmistollaan. WHS Unionin perustajajäsen ja ohjelmavastaava Ville Walon mukaan Union ei kilpaile muiden elokuvateattereiden kanssa Helsingissä, sillä sen ohjelmistonsa on niin ainutlaatuinen.

Ohjelmaan kuuluu muun muassa kokeellisia teatteriesityksiä ja sirkusta perinteisen elokuvan lisäksi. Elokuvan ja näyttämötaiteen ystävät löytävät paikalle, mutta suuren yleisön löytäminen erikoisille esityksille on haastavaa.

– Tapahtuu outoja asioita ja mitä vaan voidaan tehdä, kuvailee Walo ohjelmaa.

Ville Walo kertoo, että Unioninkin toiminta on vasta elpymässä.

– Asiakkaita on vaikeampi saada paikalle koronan jälkeen, sillä on niin paljon helpompaa jäädä kotiin katsomaan elokuvia suoratoistopalveluista, toteaa Walo.

Unionin lisäksi Helsingissä on viisi yksityistä elokuvateatteria: Engel, Orion, Korjaamo sekä Riviera Kalliossa ja Punavuoressa.