Star Wars: The Rise of Skywalker – Avaruusoopperan onnistunut päätösnumero

J.J. Abramsin ohjaama avarusseikkailu päättää Skywalker-saagan ja toimii tasonnostajana koko trilogialle. Elokuva yllättää positiivisesti eikä tosi fanillekaan tule elokuvan jälkeen petetty olo. Aiemmin vanhojen suosikkien varjoihin jääneet hahmot nousevat myös ensimmäistä kertaa trilogian aikana todella valokeilaan – eivätkä hetkeäkään liian aikaisin.

Star Wars: The Rise of Skywalker
USA 2019
★★★★

Star Wars: The Rise of Skywalker on Skywalker-saagan yhdeksäs ja viimeinen osa. J.J. Abramsin ohjaamassa avaruusoopperassa keskitytään jedioppilas Reyn (Daisy Ridley) sekä kenraali Leia Organan (Carrie Fisher) johtaman Vastarinnan taisteluun yksinvaltias Kylo Reniä (Adam Driver) ja hänen Ensimmäistä ritarikuntaansa vastaan. Jedimestari Luke Skywalkerin (Mark Hamill) alaisuudessa harjoittelunsa aloittanut Rey on vuosi The Last Jedin tapahtumien jälkeen lähellä jedimestarin arvoa.

Star Wars -elokuvilla on pitkä, yli 40-vuotinen historiansa. Siinä missä ensimmäiset kolme olivat aikansa upeinta avaruusseikkailua, joutui esitrilogiaksi – prequeliksi – nimetty toinen trilogia pahasti sekä fanien että kriitikoiden hampaisiin. Vuonna 2015 ilmestynyt The Force Awakens puolestaan sisälsi runsaasti toistoa ja oli rakenteeltaankin paljolti vuoden 1977 The New Hopen kaltainen, vaikka ihan kelpo Star Wars -seikkailu olikin. Vuoden 2017 The Last Jedi sisälsi enemmän huonoja kuin hyviä asioita ja oli keskimmäisen osan kirouksesta – ja heikosta ohjauksesta – kärsineenä yksi koko Star Wars -universumin heikoimpia teoksia. Onneksi trilogiat tulevat kolmessa osassa ja toista kertaa ohjaajaksi valikoitunut J.J. Abrams vie Skywalkerin suvun tarinan tyydyttävällä tavalla maaliin.

Nuori näyttelijäkaarti lunastaa odotuksensa The Rise of Skywalkerissa.

Juonesta ei tässä kritiikissä sen isommin puhuta. Sen sijaan voidaan nostaa esiin aiempia osia vaivannut hahmojen – etenkin uusien hahmojen – keskinkertaisuus. Päähenkilöistä Reyn ja Kylo Renin tarinaa on seurattu pitkin trilogiaa ja etenkin Reyn salaperäinen historia on tuntunut olevan asia, jolla kahdessa ensimmäisessä osassa lähinnä kiusoiteltiin. Jopa siinä määrin, että Reyn tuska oman identiteettinsä epävarmuudesta vei hieman kiinnostusta pois koko trilogialta ja katsojan pohtimaan tosissaan: tästäkö tässä saagassa on pelkästään kyse? Kylo Ren puolestaan oli kehittynyt hahmona jo The Last Jedissä ja viimeistään The Rise of Skywalker tekee Adam Driverin tulkitsemasta yksinvaltiaasta mustan haarniskan ja metallisen kypärän arvoisen. Daisy Ridley on myös kasvanut upeasti Reyn saappaisiin ja mitä pidemmälle elokuva etenee, sen paremmin Ridley ja Driver saavat kemiansa ja samalla myös hahmonsa toimimaan.

Adam Driver saa puhtaat paperit roolistaan yksinvaltias Kylo Reninä.

Uutta trilogiaa markkinoitiin vanhoilla konkareilla: Luke, Leia ja Han Solo (Harrison Ford) sekä lukuisat muut tutut tekisivät paluun. Tämä lienee yksi syy sille, miksi uusista hahmoista on ollut niin hankalaa pitää. Vaikka juuri Finn (John Boyega) ja Poe Dameron (Oscar Isaac) ovat niitä hahmoja, joiden tulisi kohottaa tuore ja nuorekas kaarti Star Warsin keulakuvaksi. The Rise of Skywalkerissa tämä asia nousee vihdoin pinnalle ja lopputuloksena on onnistunut ensemble-elokuva, joka tuo parhaimmillaan mieleen alkuperäisen trilogian ja Luken, Leian, Hanin ja Chewbaccan muodostaman nelikon.

Jäähyväiset Prinsessalle.

Tuore Star Wars ei suinkaan ole täydellinen elokuva. Siinä pyydellään anteeksi joitain aiempien osien negatiivista palautetta saaneita asioita, mikä näkyi osaltaan jo kuvausvaiheessa, kun J.J. Abrams korvasi Colin Trevorrowin elokuvan ohjaajana. Tällaista ei olisi tarpeellista tapahtua eikä suinkaan tule ajatella, että Abrams pelaisi varman päälle saagan finaalia ohjatessaan. Samaan aikaan synkkä ja toiveikas elokuva yllättää katsojan juonenkäänteillään useammankin kerran ja vaikka itse tarina nojaa hyvin samanlaisiin asioihin kuin lähes koko yhdeksän elokuvan saaga, ei se tee tästä huonoa elokuvaa.

Vaikka The Rise of Skywalker on sarjalleen uskollinen niin hyvässä kuin pahassa, ei ole vaikeaa nostaa sitä koko trilogian parhaaksi osaksi. J.J. Abrams ja Chris Terron käsikirjoitus ei kompastu turhanpäiväiseen Disney-hupsutteluun vaan saa pysyttelemään mukana lopputeksteihin saakka. Ja koska kyse on Star Warsista, avaruustaistelukohtaukset ovat näyttäviä. Myös elokuvan lopetus on juuri niin eeppinen, kuin liki puoli vuosisataa kestäneen saagan päätösosassa kuuluu. The Rise of Skywalker ansaitsee – toisin kuin trilogian kaksi aiempaa osaa – useammankin katselukerran.