Kalenterituunaus on aikataulusi sisustamista

Sääntöjä ei ole. Kalenterituunauksella voi tehdä kalenterin käytöstä hauskaa ja päästää oman luovuutensa valloilleen.

Kalenterituunauksen tarkoituksena on tehdä kalenterista juuri oman näköinen, uniikki. Omaa kalenteria voi koristella muun muassa erilaisilla tarroilla ja paperiteipeillä.

Inka Paavilainen tutustui kalenterituunaukseen noin kolme vuotta sitten Instagramissa. Hän on aina rakastanut askartelua, piirtämistä, tarroja ja kauniita paperitarvikkeita. Paperikalenteri hänellä on ollut käytössä jo vuosia.

– Kalenterimanian Facebook-ryhmä oli loistava sulatusuuni kaikille mielenkiintoni kohteille. Niin syntyi kalenterimaanikko-Inka.

Paavilaisella on käytössään kaksi kalenteria. Toinen niistä on valmiskalenteri, ja bujona toimiva Aura kulkee usein laukussa mukana. Kuva: Inka Paavilainen

Carita Vartija on aloittanut kalenterituunauksen kesällä 2017. Hän löysi termin bullet journal eli bujo, joka tarkoittaa itse tehtyä kalenterin, päiväkirjan sekä erilaisten listojen yhdistämistä yhteen tyhjään vihkoon.

Myös Vartija löysi Facebookin kautta tiensä Kalenterimania-ryhmään. Pian ryhmään liittymisen jälkeen hän hankki bujonsa rinnalle valmiskalenterin sekä siihen erilaisia tarroja ja muuta tuunaustavaraa.

– Siellä minulle aukesi aivan uusi maailma. Harrastus vei mennessään, Vartija sanoo.

Vartijalla on käytössään tällä hetkellä viisi kalenteria, joista jokaisella on oma käyttötarkoituksensa. Kuva: Carita Vartija

Paavilainen ja Vartija mainitsevat molemmat suurimmaksi inspiraation lähteekseen toiset harrastajat ja heidän jakamat kuvat Kalenterimania-ryhmässä, Instagramissa sekä Pinterestissa.

– Pinterest on aikamoinen aarreaitta, siellä vierähtää helposti tunteja, Vartija sanoo.

Tarvikkeiksi riittää kalenteri tai tyhjä vihko sekä kynä. Monet harrastajat käyttävät tarrojen lisäksi washi-teippiä, eli japanilaista paperiteippiä. Kalenterin koristeluun voi käyttää myös leikekuvia, kiiltokuvia, leimoja, erilaisia kuviopapereita, lehtileikkeitä ja jopa vesivärejä.

Kalenteria valitessa voi miettiä, millaisia ominaisuuksia kalenterilta haluaa. Kalentereita löytyy moneen eri makuun; pysty- tai vaakapäivät, kellonajoilla tai ilman. Joissain kalentereissa on tilaa myös muistiinpanoille.

Tarvikkeita tuunailuun löytyy joka paikasta. Suomessa on useita erilaisia askartelukauppoja, jotka myyvät kalentereihin ja kalenterituunaamiseen tarkoitettuja tarvikkeita. Lisäksi lähimarkettien paperitavaraosastoilta, kirjakaupoista, kioskeilta sekä sekatavarakaupoista löytyy hyviä askartelutavaroita sekä tarroja.

Kalenterimania

 

  • Facebook-ryhmä, joka on perustettu maaliskuun alussa vuonna 2016.
  • Jäseniä ryhmässä on tällä hetkellä yli 7 200.
  • Ryhmä on luotu kalenteriharrastajien kohtauspaikaksi sekä inspiraation lähteeksi.
  • Kalenterimanialla on myös oma blogi www.kalenterimania.com, Instagram sekä Twitter.