Kasvavat palkintorahat houkuttelevat e-urheilijoita hyödyntämään tekoälyä

Lajiliiton toiminnanjohtaja Miika Pulkkisen mukaan tekoälyohjelmalla luodut pelaajat eivät kuitenkaan uhkaa toistaiseksi kilpapelaajien työpaikkoja.

E-urheilussa, eli videopelien kilpaturnauksissa voi voittaa parhaimmillaan kymmeniä miljoonia. Isot palkintosummat houkuttavat yhä useampia keksimään keinoja, joilla voitto onnistuisi helpommin. Tekoälyohjelmia, jotka pystyvät voittamaan jopa ammattipelaajia onkin jo kehitetty useampien yritysten toimesta.

Suomen elektronisen urheilun liiton (SEUL) toiminnanjohtaja Miika Pulkkinen ei silti usko, että ohjelmia voitaisiin käyttää isojen palkintojen havitteluun. Huipputurnauksissa huijauksenesto-ohjelmat huomaavat nopeasti tekoälyn liikkeet.

Toiseksi syyksi Pulkkinen mainitsee niiden tavoitettavuuden, sillä nykyisellään vain harva pääsee käsiksi ohjelmiin. Tekoälyohjelmia pitää myös kouluttaa pitkään, jotta ne pystyvät pelaamaan huipputasolla.

Rahan voittaminen ei mahdotonta

Useita maailmanmestaruuksia Starcraft-videopelissä voittanut Joona ”Serral” Sotala pelasi yhtä tekoälyohjelmaa vastaan vuonna 2018, mutta hävisi ottelun lukemin 4–1. Sotalan mukaan isoa eroa ei ihmispelaajiin ollut.

– Tietenkin jotain eroa siinä oli. Se oli aika rajoitteellinen toiminnoissa, ohjelma pystyi tekemään vain tietyn määrän komentoja minuutissa.

SEUL:in Miika Pulkkisen mukaan tulevaisuudessa asialta ei voi sulkea täysin silmiään, vaan lajipiireissä pitää seurata teknologian kehitystä.

– Totta kai ohjelmat tulevat kehittymään, ja ongelma voi nousta puheenaiheeksi jossain vaiheessa.

Turnausten palkintopotit vaihtelevat kympeistä miljooniin. Myös valvonta huijausten suhteen on vaihtelevaa. Tämän vuoksi Pulkkinen ei täysin sulje pois mahdollisuutta, että tekoälyohjelmien avulla voitettaisiin pieniä palkintoja.

Pulkkisen tietoisuuteen ei ole tullut tilanteita, jossa tekoälyohjelmia olisi käytetty Suomessa turnauksissa.

 

 

 

Videopelaajat Suomessa

 

SEUL:in jäsenmäärät vaihtelevat tuhannesta useisiin tuhansiin

SEUL:in puheenjohtaja Otto Takalan mukaan lisenssin omistavien määrä vaihtelee vuosittain, riippuen vuoden aikana käytävistä SM-kisoista.

Pelaajabarometri 2022-tutkimuksen mukaan jopa 80 % Suomalaisista pelaa digipelejä