Lemmikin tuhkat kaulassa – lemmikeille tarjotaan samanlaisia palveluita kuin ihmisillekin

Lem­mik­ki­bis­nes on ny­kyi­sin pal­jon muu­ta­kin kuin ta­va­roi­ta ja ruo­kaa. Lo­ma­mat­kan ajak­si lem­mi­kin voi viedä lem­mik­ki­ho­tel­liin. Tai kun rak­kaas­ta eläi­mes­tä aika jät­tää, niin voi ottaa yh­teyt­tä eläin­ten hau­taus­pal­ve­luun.

TASSU & Tassu on vuon­na 2005 toi­min­tan­sa aloit­ta­nut lem­mik­ki­ho­tel­li, jonka toi­mi­pai­kat si­jait­se­vat Hel­sin­gis­sä ja Mänt­sä­läs­sä. Tassu & Tassu tar­jo­aa huo­ne­paik­ko­ja kis­soil­le, koi­ril­le, sii­leil­le sekä mo­nen­lai­sil­le jyr­si­jöil­le.

– Asiak­kaat ovat enim­mäk­seen koi­ria. Myös kis­so­ja on aika pal­jon. Mar­su­ja, ka­ne­ja ja muita pie­niä jyr­si­jöi­tä tulee sa­tun­nai­ses­ti, luet­te­lee Tassu & Tas­sun pal­ve­lu­pääl­lik­kö Miia Män­ty­nen.

Osa lem­mi­keis­tä tulee päi­vä­hoi­toon tai ma­joit­tuu vain vuo­ro­kau­dek­si. Osa vii­pyy yh­des­tä kol­meen kuu­kaut­ta.

Tassu & Tas­sun ta­lous­nä­ky­miä Män­ty­nen kuvaa hy­vik­si. Asia­kas­mää­ris­sä on ollut ha­vait­ta­vis­sa sel­ke­ää nousua. Kun ho­tel­li aloit­ti vuon­na 2005 toi­min­tan­sa, oli koi­ra­paik­ko­ja noin 10. Ny­ky­ään koi­ril­le on paik­ko­ja 41.

Se­son­kiai­koi­na tu­li­joi­ta on jopa enem­män kuin mitä paik­ko­ja on tar­jol­la.

– Uskon että tämä kasvu joh­tuu siitä, että ih­mi­set ovat tie­toi­sem­pia pal­ve­luis­ta.

Vii­mei­se­nä kään­ny­tään eläin­ten hau­taus­pal­ve­lun puo­leen

Lem­mik­ki­bis­nes ei ra­joi­tu vain lem­mik­kien elä­mään. Jo­kai­nen lem­mik­ki kuo­lee jos­kus, ja täl­löin omis­ta­ja saat­taa kään­tyä eläin­ten hau­taus­pal­ve­lun puo­leen. Mänt­sä­läs­sä si­jait­se­va Lem­mik­ki­leh­to Oy hoi­taa niin tuh­kauk­sia kuin uur­nien hau­tauk­sia­kin. Yri­tys vas­taa­not­taa eläi­miä aina he­vo­sis­ta ma­te­li­joi­hin.

– Tuh­kat­ta­vak­si tuo­daan eni­ten koi­ria ja kis­so­ja, mutta myös muita eläi­miä, kuten lis­ko­ja, käär­mei­tä ja ke­sy­rot­tia. Onpa tuh­kat­ta­vak­si tul­lut muu­ta­mia ka­na­ria­lin­tu­ja­kin, ker­too Ilpo Hä­mä­läi­nen Lem­mik­ki­leh­to Oy:stä.

Asia­kas­mää­rät ovat Hä­mä­läi­sen mu­kaan nous­seet vii­mei­sen kym­me­nen vuo­den ai­ka­na. Mää­rät vaih­te­le­vat myös kausit­tain. Esi­mer­kik­si tal­vel­la tuh­ka­taan enem­män, koska maa­han hau­taa­mi­nen on vai­ke­aa. Myös jou­lun ja uuden vuo­den ai­kaan on piik­ki tuh­kauk­sis­sa, koska omis­ta­jat ha­lua­vat mo­nes­ti vielä antaa lem­mi­kin naut­tia vii­mei­sen jou­lun­sa. Ke­säl­lä puo­les­taan saa­te­taan tuoda tuh­kat­ta­vak­si van­hem­pia eläi­miä, joita on lo­pe­tet­tu, koska niil­le ei ole löy­ty­nyt hoi­ta­jaa.

Tren­dit nä­ky­vät myös hau­taus­pal­ve­lus­sa.

– Tällä het­kel­lä ha­lu­taan uurna, josta voi ri­po­tel­la tuh­kat it­sel­le mie­lui­seen paik­kaan, kuten lenk­ki­po­lul­le tai met­sään. Myös kau­la­ko­ru­ja, jois­sa on tuh­kaa si­säl­lä, os­te­taan ai­em­paa enem­män, Hä­mä­läi­nen sanoo.