Lemmikin tuhkat kaulassa – lemmikeille tarjotaan samanlaisia palveluita kuin ihmisillekin

Lemmikkibisnes on nykyisin paljon muutakin kuin tavaroita ja ruokaa. Lomamatkan ajaksi lemmikin voi viedä lemmikkihotelliin. Tai kun rakkaasta eläimestä aika jättää, niin voi ottaa yhteyttä eläinten hautauspalveluun.

TASSU & Tassu on vuonna 2005 toimintansa aloittanut lemmikkihotelli, jonka toimipaikat sijaitsevat Helsingissä ja Mäntsälässä. Tassu & Tassu tarjoaa huonepaikkoja kissoille, koirille, siileille sekä monenlaisille jyrsijöille.

– Asiakkaat ovat enimmäkseen koiria. Myös kissoja on aika paljon. Marsuja, kaneja ja muita pieniä jyrsijöitä tulee satunnaisesti, luettelee Tassu & Tassun palvelupäällikkö Miia Mäntynen.

Osa lemmikeistä tulee päivähoitoon tai majoittuu vain vuorokaudeksi. Osa viipyy yhdestä kolmeen kuukautta.

Tassu & Tassun talousnäkymiä Mäntynen kuvaa hyviksi. Asiakasmäärissä on ollut havaittavissa selkeää nousua. Kun hotelli aloitti vuonna 2005 toimintansa, oli koirapaikkoja noin 10. Nykyään koirille on paikkoja 41.

Sesonkiaikoina tulijoita on jopa enemmän kuin mitä paikkoja on tarjolla.

– Uskon että tämä kasvu johtuu siitä, että ihmiset ovat tietoisempia palveluista.

Viimeisenä käännytään eläinten hautauspalvelun puoleen

Lemmikkibisnes ei rajoitu vain lemmikkien elämään. Jokainen lemmikki kuolee joskus, ja tällöin omistaja saattaa kääntyä eläinten hautauspalvelun puoleen. Mäntsälässä sijaitseva Lemmikkilehto Oy hoitaa niin tuhkauksia kuin uurnien hautauksiakin. Yritys vastaanottaa eläimiä aina hevosista matelijoihin.

– Tuhkattavaksi tuodaan eniten koiria ja kissoja, mutta myös muita eläimiä, kuten liskoja, käärmeitä ja kesyrottia. Onpa tuhkattavaksi tullut muutamia kanarialintujakin, kertoo Ilpo Hämäläinen Lemmikkilehto Oy:stä.

Asiakasmäärät ovat Hämäläisen mukaan nousseet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Määrät vaihtelevat myös kausittain. Esimerkiksi talvella tuhkataan enemmän, koska maahan hautaaminen on vaikeaa. Myös joulun ja uuden vuoden aikaan on piikki tuhkauksissa, koska omistajat haluavat monesti vielä antaa lemmikin nauttia viimeisen joulunsa. Kesällä puolestaan saatetaan tuoda tuhkattavaksi vanhempia eläimiä, joita on lopetettu, koska niille ei ole löytynyt hoitajaa.

Trendit näkyvät myös hautauspalvelussa.

– Tällä hetkellä halutaan uurna, josta voi ripotella tuhkat itselle mieluiseen paikkaan, kuten lenkkipolulle tai metsään. Myös kaulakoruja, joissa on tuhkaa sisällä, ostetaan aiempaa enemmän, Hämäläinen sanoo.