“Äiti sanoo, että älä kato tollasia hölpötyksiä” — oma idoli löytyy usein Youtubesta

Tubettajat eli Youtube-videoiden tekijät ovat lasten ja nuorten idoleita, joihin on helppo samaistua ja joilla on jopa satojatuhansia seuraajia. Vanhempia ilmiö saattaa huolestuttaa.

Roni Bäck kuvaa uutisii, mitä se on löytänyt netistä ja sitten Herbalisti kuvaa vähän enemmän sellasia et mitä se tekee esimerkiksi ulkomailla ja sitten jos se syö jotain, niin se testaa jotain herkkui tai tällasii, sanoo kymmenvuotias Alex Kojonen. Hän mainitsee suosikkitubettajikseen muun muassa Herbalistin ja Roni Bäckin. 

Tuhansia seuraajia tavoittavilta tubettajilta otetaan vaikutteita niin kulutuspäätöksiin kuin arjen valintoihin esimerkiksi pukeutumiseen. Ilmiö saattaa ihmetyttää sekä huolestuttaa monia lasten ja nuorten vanhempia. 

— En ihan oikein ymmärrä, miksi nuoret haluavat tubettaa ja mikä siinä kiinnostaa, kun joku haluaa kertoa kaikille omasta päivästään tai mitä on syönyt, kun kyse ei ole ystävästä tai mistään sellaisesta, sanoo Alexin äiti Jenni Koskensuu.

Alex Koljonen

Kymmenenvuotias Alex Kojonen seuraa Youtubessa muun muassa Herbalistia ja Roni Bäckiä.

Sosiaalisen median asiantuntija Helmi Elina Korhosen mukaan tubettaminen on nykyään harrastus siinä missä muutkin ja se voi olla myös lapsen ja aikuisen yhteinen harrastus. Vanhemmat voivat olla mukana esimerkiksi miettimässä sisältöjä sekä auttamassa editoinnissa tai kuvaamisessa. 

— Itse ajattelen, että tubettaminen on lapselle tai nuorelle ihan mahtava juttu jo ihan sen vuoksi, että hän oppii tekemään itse mediaa, eikä vain pelkästään lue ja katso sitä. Tubettaminen vaatii monenlaisia taitoja, se vaatii vähän tekniikkaa, mutta siinä oppii myös tarinan kirjoittamista, draamallisuutta ja itseilmaisua.  

Tutkimuksissa puhutaan parasosiaalisista suhteista  — se tarkoittaa sitä, että ollaan vähän niin kuin kavereita, vaikka ei ollakaan oikeasti tuttuja, sanoo mediatutkija Mikko Hautakangas Tampereen yliopistosta. 

— Ennen esimerkiksi elokuvatähdet tulivat esille silloin, kun uusi elokuva julkaistiin, ja suosikkiartistit näkyivät lähinnä uuden levyn julkaisun yhteydessä. Nykyään tubettajat ovat hiukan kuin virtuaalisia kavereita, jotka ovat koko ajan läsnä, ja heiltä odotetaan jatkuvasti uutta sisältöä.  

—Sisällön ei tarvitse välttämättä olla mitään kovin poikkeuksellista, vaan toisteisuus on tässä se olennaisin asia, sanoo Hautakangas.

Korhosen mukaan vaihe, jossa fanitetaan kuninkaallisia tai julkkiksia, on jo mennyt hiukan ohi.  

— Enemmänkin lähdetään fanittamaan tavallisia ihmisiä, joihin on helppo samaistua. Osittain kiinnostusta selittää myös se, että videot on teknisesti kuvattu sellaisesta kuvakulmasta, että katsojalle tulee helposti tunne kahdenvälisestä suhteesta tubettajan kanssa. 

— Lapsen kanssa olisi hyvä myös sopia jonkinlaisista tubesäännöistä ja siitä, millaisista asioista on hyvä kertoa ja mistä taas ei kannata kertoa. Esimerkiksi tarvitseeko kertoa koko omaa nimeään tai asuinpaikkakuntaansa, Korhonen muistuttaa. 

Mitä äiti sanoo sinun Youtuben katselustasi, Alex Kojonen? 

— Äiti sanoo vaan, että älä kato tollasia hölpötyksiä.