Sosiaalinen media muuttaa politiikan uutisointia

Sosiaalinen media on tehnyt isompaa murrosta politiikkaan kuin mikään muu ilmiö viime vuosikymmenten aikana.

Nykyään poliitikot pystyvät valvomaan omaa julkista imagoaan ja puhuttelemaan äänestäjiä suoraan ilman lehdistön suodatusta sosiaalisen median kautta. Ehdokkaat voivat myös luoda itsestään lähestyttävämmän ja inhimillisemmän kuvan sosiaalisen median avulla.

– Sosiaalinen media on vahva väline poliitikoille eduskuntavaalien alla. Taitavasti sosiaalista mediaa käyttävät ehdokkaat pärjäävät varmasti eduskuntavaaleissa parhaiten, kertoo vuosikymmeniä mediaa tutkinut filosofian tohtori, mediatutkimuksen dosentti Veijo Hietala.

Yli puolet suomalaisista hyödyntää tv-kanavia ja niiden verkkopalveluita eduskuntavaalien äänestyspäätöstä tehdessä, selviää Uutismedian liiton tuottamasta kyselystä. Kyselyyn vastanneista noin neljäsosa aikoo hyödyntää puolueiden ja ehdokkaiden omia nettisivuja ja sosiaalista mediaa äänestyspäätöksen tukena.

Politiikasta uutisointi muuttuu

Hietalan mukaan nykypäivän politiikan uutisointi on sensaatiomaistunut hyvin voimakkaasti, klikkiotsikot ovat yleistyneet ja poliitikoista julkaistut kohu-uutiset ovat nykyään täysin tavallisia. Politiikan uutisointi on muuttunut perinteisestä asiajournalismista tunteisiin vetoavaan uutisointiin.

Vaikka vaaliehdokkaista uutisoidaan mediassa välillä säälimättömästi, on sillä myös positiivisia vaikutuksia ehdokkaan näkyvyyteen. Negatiivinen kohu-uutisointi lisää kriitikkojen määrää, mutta samalla sillä saa myös näkyvyyttä sekä kannattajia. Osa äänestäjistä haluaa äänestää ehdokasta, jota ei pidetä perinteisenä ja turhan asiallisena poliitikkona.

Vuosikymmenien takaiseen tilanteeseen verrattaessa sensaatiomaisuuden lisääntymisen huomaa selkeästi.

Hietalan mukaan vanhoja lehtiä 50-luvulta katsoessa huomaa, että politiikka oli hyvin etäistä ja arvokasta – poliitikot olivat arvokkaita ja heistä uutisoitiin lähes poikkeuksetta viralliseen sävyyn. Nykyään ehdokkaita voidaan riepotella säälimättömästi ennen kaikkea vaalien lähestyessä.