Asuntojen vuokrat kasvussa: Lukiolaiset huolissaan toimeentulostaan

Asuntojen vuokrat ovat nousseet kaupungeissa, joissa asuntojen tarjontaa on vähemmän. Lukiolaiset kokevat huolta kasvavista asumistuloista ja taloudellisesta ahdingosta.

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat ovat kasvaneet koko maassa 1,4 % viime vuodesta, selviää Tilastokeskuksen vuokratilastosta. Pääkaupunkiseudun vuokra-asuntojen vuokrat kasvoivat 0,4 %, kun taas muualla maassa vastaava luku kasvoi 2,1 %. Tämä johtuu pääkaupunkiseudun suuresta asuntotarjonnasta.

Eniten vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat kasvoivat Oulussa, Hämeenlinnassa ja Rovaniemellä. Vähiten vuokrat nousivat Espoo-Kauniaisissa, Raumalla ja Vantaalla.

Eri kaupunkien välinen vuokran kehitys johtuu yleisestä markkinatilanteesta ja tarjonnasta.

− Kun markkinoilla on paljon vapaarahoitteisia asuntoja, pysyvät vuokrat ja asumiskustannukset kohtuullisina. Jos tarjontaa on vähemmän, niin vuokratkin nousevat, Suomen Vuokranantajat ry:n ekonomisti Eemeli Karlsson kertoo.

Vuokrien nousuun vaikuttavat inflaatio sekä muut vuokranantajaan kohdistuvat kulut, kuten lämmitys.

Opiskelijoita huolettaa kasvavat menot

Kasvanut vuokrataso ja opiskelijoiden toimentuloon liittyvät hallituksen leikkaukset aiheuttavat opiskelijoille ja nuorille huolta tulevaisuudesta ja taloudellisesta selviämisestä.

− Opiskelijoiden siirtäminen yleisen asumistuen piiriin kannusti opiskelijoita vuokraamaan kalliimpia asuntoja. Leikkaukset saattavat kannustaa siirtymistä esimerkiksi soluasumiseen, kertoo Karlsson.

Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja August Kiattrakoolchain mukaan opiskelijat eivät kaipaa opintojen keskelle taloudellista huolta. Nuoren elämäntilanteeseen voi kuulua monia muitakin huolenaiheita, kuten oma hyvinvointi, sosiaaliset suhteet sekä heikentynyt usko omasta tulevaisuudesta.

− Huoli opiskeluajan heikosta taloustilanteesta voi vaikuttaa lukiolaisten mielipiteisiin, haluavatko he lähteä jatko-opiskelemaan korkeakouluihin. Raskaat ja vaativat opinnot sekä heikko sosiaaliturva eivät välttämättä motivoi suorittamaan korkeakoulututkintoa, kertoo Kiattrakoolchai.