Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan erityisopetus tarvitsee lisää resursseja tulevan perusopetuslain lakimuutoksen sekä henkilöstöpulan seurauksena.
Erityisopettaja Elisa Kämäräisen mukaan niin kunta- kuin aluevaaleissa koulutuksen merkitystä tulisi painottaa.
– Panostamalla koulutukseen ennaltaehkäisemme syrjäytymistä, joka on yhteiskunnallisesti erittäin kallista, kertoo Kämäräinen.
Lakimuutoksen myötä esimerkiksi erityisen tuen oppilaiden määrä rajautuu enintään viiteen oppilaaseen luokkaa kohden, kun tällä hetkellä rajaa ei ole. Tukimuodot muuttuvat kolmiportaisesti mallista, johon kuuluu yleinen, tehostettu sekä erityinen tuki, ryhmä- ja oppilaskohtaisiin tukimuotoihin.
Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan tukea saavien oppilaiden rajaus tulee luomaan lisää opetusryhmiä. Tämä vaatii lisää luokkatilaa sekä henkilökuntaa. Ministeriö arvioi, että kustannukset uusien opetusryhmien muodostamiseen olisivat yhdeksän miljoonaa euroa.

Tehostetun ja erityisen tuen tarve kasvaa vuosittain. Lähde: Tilastokeskus
Puolueet valmiita panostamaan
Oppimisen tuki mainitaan useamman puolueen ohjelmissa. Niin kokoomus, RKP kuin SDP korostavat pätevän ja riittävän henkilöstön tarvetta erityisopetuksessa sekä riittävää tukea sitä tarvitseville.
Tulevissa kuntavaaleissa monet puolueet tavoittelevat tasa-arvoisempaa ja yhdenvertaisempaa opetusta lapsille ja nuorille. Helsingin kokoomus, vihreät sekä RKP ovat sisällyttäneet vaaliohjelmiinsa esimerkiksi luokkakokojen kohtuullisuuden.
Lisäksi useat puolueet ovat valmiita tarjoamaan lisää resursseja opetukselle ja kohdentamaan niitä. Kokoomus on kertonut käyttävänsä koulutukseen lähes 360 miljoonaa euroa enemmän kuin viime kuntavaalikauden alussa vuonna 2021.