Onko Suomi savuton vuonna 2030?

Savuttoman Suomen tavoitetta aikaistettiin vuodesta 2040 vuoteen 2030 yli kymmenen vuotta sitten. Toteutuuko tavoite?

Suomessa yli 20-vuotiaista vajaa kymmenes tupakoi päivittäin, kertoo THL:n vuoden 2022 tutkimus. Nuuskaa käyttää kolme prosenttia ja nikotiinipusseja vähän yli prosentti. Nikotiinipussien myynti sallittiin vuonna 2023.

Suomen ASH ry koordinoi Savuton Suomi -verkostoa. Suomen ASH:n toiminnanjohtajan Mervi Haran mukaan ollaan menossa parempaan suuntaan.

– Savukkeiden kulutus vähenee, mutta liian hitaasti.

Savuton Suomi 2030 -verkoston tavoitteena on, että aikuisväestöstä alle viisi prosenttia käyttäisi tupakka- tai muita ei-lääkkellisiä nikotiinituotteita vuonna 2030. Tavoitteeseen on nyt vähän alle kuusi vuotta aikaa.

Savuton Suomi -verkosto perustettiin vuonna 2008. Verkostoon kuuluu 26 tahoa, joita ovat esimerkiksi THL, Lääkäriliitto, Suomen Rehtorit ry ja Kirkkohallitus.

Päästäänkö tavoitteeseen?

Haran mukaan kehitys on ollut liian hidasta.

– Tavoitetta ei saavuteta, jos jatketaan samalla tavalla.

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän vuonna 2022. Vuoden 2023 tammikuussa ryhmä julkaisi raportin, jossa lueteltiin keinoja. Niitä Hara toivoo päättäjien vievän eteenpäin.

Ehdotettuja keinoja ovat muun muassa tupakkaveron puolivuosittaisen korotusten jatkaminen, tupakka- ja nikotiinituotteiden ikärajan nostaminen 18 ikävuodesta 20 ikävuoteen sekä automaattisen tupakointikiellon saamisen helpottaminen asuinhuoneistoihin, parvekkeille ja ulkotiloihin.

– Tavoite on mahdollinen. Tupakkapolitiikka on pienten askelten politiikkaa.