EU tähtää siihen, että kuluttajat voisivat jatkossa luottaa ympäristöväittämiin

Har­haan­joh­ta­via ym­pä­ris­tö­väit­tä­miä on Eu­roo­pan ko­mis­sion mu­kaan yhä liik­keel­lä. Eu­roo­pan unio­nis­sa val­mis­teil­la oleva sään­te­ly aset­taa ym­pä­ris­tö­väit­tä­mien käyt­töön sel­keäm­mät sään­nöt.

Ku­lut­ta­ja­lii­ton te­ke­mäs­tä tut­ki­muk­ses­ta sel­vi­ää, että ku­lut­ta­jat koh­taa­vat jat­ku­vas­ti epä­täs­mäl­lis­tä ja har­haan­joh­ta­vaa tie­toa tuot­tei­den ja pal­ve­lui­den ym­pä­ris­tö­omi­nai­suuk­sis­ta.  Ym­pä­ris­tö­väit­tä­mien, kuten ”vih­reä”, ”eko­lo­gi­nen” tai ”il­mas­to­ys­tä­väl­li­nen” käyt­tö ei ole kui­ten­kaan jat­kos­sa enää mah­dol­lis­ta.

Eu­roo­pan ko­mis­sio aloit­ti vuon­na 2023 val­mis­te­le­maan vi­her­väit­tei­tä kos­ke­vaa di­rek­tii­viä. Ta­voit­tee­na on tor­jua har­haan­joh­ta­via ym­pä­ris­tö­väit­tei­tä ja var­mis­taa, että ku­lut­ta­jat saa­vat tuot­teis­ta luo­tet­ta­vaa ja ver­tai­lu­kel­pois­ta tie­toa. Di­rek­tii­vieh­do­tus kos­kee ym­pä­ris­tö­väit­tä­miä ja ym­pä­ris­tö­merk­ke­jä, joita yri­tyk­set käyt­tä­vät va­paa­eh­toi­ses­ti mark­ki­noi­des­saan tuot­tei­taan.

Jat­kos­sa yri­tys­ten on pe­rus­tel­ta­va mark­ki­noin­nis­sa käyt­tä­män­sä ym­pä­ris­tö­väit­tä­mät, jotta ku­lut­ta­jat erot­tai­si­vat vas­tuul­li­set tuot­teet ym­pä­ris­töl­le hai­tal­li­sis­ta tuot­teis­ta. Tär­ke­ää on esi­mer­kik­si täs­men­tää, liit­tyy­kö ym­pä­ris­tö­väit­tä­mä koko tuot­tee­seen vai sen tiet­tyyn osaan. Väit­teen on myös pe­rus­tut­ta­va tie­teel­li­seen näyt­töön.

– Ym­pä­ris­tö­väit­tä­mää esi­tet­täes­sä on otet­ta­va huo­mioon tuot­teen koko elin­kaa­ri ja pai­kan­net­ta­va tuot­teen oi­keat ym­pä­ris­tö­vai­ku­tuk­set. Väit­tä­mäl­lä ei saa tuoda esiin mi­tään sel­lais­ta, joka ei ole tuot­teen ym­pä­ris­tö­ja­lan­jäl­jen kan­nal­ta kes­keis­tä. Tuot­teen kriit­ti­sis­tä ja hai­tal­li­sis­ta­kin vai­ku­tuk­sis­ta tulee ker­toa lä­pi­nä­ky­väs­ti, jotta väite on ba­lans­sis­sa, ym­pä­ris­tö­neu­vos Taina Ni­ku­la ker­too ym­pä­ris­tö­mi­nis­te­riös­tä.

Di­rek­tii­vin voi­maan­tu­lon myötä ym­pä­ris­tö­merk­ke­jä kos­ke­vat tie­dot on esi­tet­tä­vä ym­mär­ret­tä­väs­ti, riit­tä­vän yk­si­tyis­koh­tai­ses­ti ja nii­den on ol­ta­va mak­sut­to­mas­ti ku­lut­ta­jien saa­ta­vil­la. Uusia ym­pä­ris­tö­merk­ki­jär­jes­tel­miä ei saa enää pe­rus­taa ilman ko­mis­sion hy­väk­syn­tää.

Jat­kos­sa ym­pä­ris­tö­mer­kit ja -väit­tä­mät on ennen jul­kai­sua to­den­net­ta­va ak­kre­di­toi­dun, ul­ko­puo­li­sen to­den­ta­jan avul­la. Suo­mes­sa ak­kre­di­toin­tia tekee Suo­men kan­sal­li­nen ak­kre­di­toin­tie­lin Finas.

Neu­vot­te­lut sään­te­lyn lo­pul­li­sis­ta yk­si­tyis­koh­dis­ta käyn­nis­tyi­vät

Ennen di­rek­tii­vin hy­väk­sy­mis­tä EU:ssa neu­vo­tel­ta­neen vielä to­den­ta­mis­me­net­te­lyn jär­jes­tä­mi­ses­tä ja di­rek­tii­vin so­vel­ta­mi­sa­las­ta. Ko­mis­sion al­ku­pe­räi­ses­sä di­rek­tii­vieh­do­tuk­ses­sa mik­ro­y­ri­tyk­set ra­jat­tiin so­vel­ta­mi­sa­lan ul­ko­puo­lel­le. Eu­roo­pan neu­vos­tos­sa on sen si­jaan eh­do­tet­tu, että sään­te­lyä so­vel­let­tai­siin myös mik­ro­y­ri­tyk­siin. Mik­ro­y­ri­tyk­set ovat yri­tyk­siä, joil­la on alle kym­me­nen työn­te­ki­jää ja joi­den vuo­tui­nen lii­ke­vaih­to ei ylitä kahta mil­joo­naa euroa.

– Ku­lut­ta­jien kan­nal­ta olisi haas­ta­vaa, ettei kaik­kien tuot­tei­den val­mis­ta­jiin so­vel­let­tai­si sa­mo­ja sään­tö­jä. Usein kyse on tuo­tan­to­ket­juis­ta, ja ali­han­kin­ta­ket­juis­sa voi olla sekä isoja että pie­niä yri­tyk­siä, Ni­ku­la ar­vioi.

Di­rek­tii­vieh­do­tus­ta ei ole vielä hy­väk­syt­ty, mutta vih­re­ää valoa on jo nä­ky­vis­sä. Eu­roo­pan par­la­men­tin, neu­vos­ton ja ko­mis­sion vä­li­set kol­mi­kan­ta­neu­vot­te­lut seu­raa­vis­ta vai­heis­ta al­koi­vat 28.1.2025.

• Eu­roo­pan ko­mis­sio antoi 22.3.2023 eh­do­tuk­sen vi­her­väit­tei­tä kos­ke­vak­si di­rek­tii­vik­si.
• Di­rek­tii­vin aset­ta­mat sään­nöt aut­ta­vat ku­lut­ta­jia te­ke­mään tie­toon pe­rus­tu­via ku­lu­tus­va­lin­to­ja ja vel­voit­ta­vat yri­tyk­siä käyt­tä­mään vain tie­teel­li­ses­ti to­den­net­tu­ja ja lä­pi­nä­ky­viä ym­pä­ris­tö­väit­tä­miä.
• Eh­do­tus on osa EU:n vih­reän ke­hi­tyk­sen oh­jel­maa, jonka tar­koi­tus on oh­ja­ta EU:n jä­sen­mai­ta kohti vih­re­ää siir­ty­mää.
• Di­rek­tii­vin lo­pul­li­ses­ta si­säl­lös­tä neu­vo­tel­laan ole­tet­ta­vas­ti ai­na­kin muu­ta­ma kuu­kausi. Jos di­rek­tii­vi hy­väk­sy­tään lop­pu­ke­vääs­tä 2025, se tar­koit­taa, että sään­nöt saa­te­taan osak­si Suo­men lain­sää­dän­töä ke­vääl­lä 2027.