Feministinen puolue – valtavirran politiikan pinkki haastaja

Vuonna 2016 perustettu Feministinen puolue valmistautuu ensi kevään eduskuntavaaleihin. Kokonaisvaltaista tasa-arvoa ajava pinkkilogoinen pienpuolue työstää parhaillaan vaaliohjelmaansa. Siihen haetaan näkemyksiä myös puolueen rivien ulkopuolelta.

Feministisen puolueen (FP) hallituksessa ja politiikkatiimissä vaikuttava Anne Kolehmainen uskoo, että rennoissa keskustelutilaisuuksissa osallistumisen kynnys on matalampi kuin esimerkiksi suurissa seminaareissa ja konferensseissa. Feministinen puolue järjesti syyskuussa avoimen keskusteluillan Helsingissä. Illan teemana oli feministinen tulevaisuus.

– Haluamme antaa tilaa ihmisille, jotka saattavat muutoin jäädä taka-alalle valtavirran politiikassa. Oli hienoa, että moni tilaisuuteen osallistujista ei ollut alan asiantuntija tai aktiivi, vaan muuten kiinnostunut feminismistä. Tilaisuuksiin voi osallistua, vaikkei uskoisi puolueen agendaan.

Kolehmainen kertoo, että keskustelutapahtumissa nousseita teemoja hyödynnetään FP:n poliittisessa ohjelmassa, mutta niiden tarkoitus on myös helpottaa osallistujien maailmantuskaa.

Politiikkaa tutkivan sukupuolentutkimuksen professorin, Johanna Kantolan, mukaan Feministisen puolueen rooli on toimia eräänlaisena vastajytkynä.

– En tutkijana mittaisi puolueen menestystä kansanedustajien saamisella eduskuntaan vaan sillä, kuinka hyvin se onnistuu herättämään keskustelua.

Nuoret feministit aktivoituvat

Pääkaupunkiseudulle on perustettu viime vuonna  F*NO eli feministinen nuorten ja opiskelijoiden yhteisö. F*NO ei ole puoluejärjestö, vaan erillinen yhteisö. Se sitoutuu kuitenkin Feministisen puolueen arvoihin ja toimii sen rinnalla.

Feministinen nuorisoyhteisö koostuu pienestä ydintiimistä, johon kuuluu Vilma Lonka, Emma Uusi-Kokko, Aino Sojakka ja Ira Laihanen.

Aktivistiyhteisön koordinaattori Mathilda Mynttinen kertoo, että he haluavat noudattaa turvallisen tilan sääntöjä ja olla yhteisö, jossa kaikki voivat tuntea voivansa vaikuttaa.

– Emme tee olettamuksia sukupuolesta, seksuaalisuudesta tai etnisestä taustasta. Noudatamme itsemääräämisoikeutta, kunnioitamme jokaisen henkilökohtaista tilaa ja koskemattomuutta, fyysisiä ja emotionaalisia rajoja, mielipiteitä, arvoja ja uskomuksia.

Yhteisö osallistuu poliittisiin paneeleihin, mielenosoituksiin, feministisiin kulttuuritapahtumiin sekä järjestää omia tapahtumia, esimerkiksi spoken word -iltoja.

Mathilda Mynttinen toimii feministiyhteisö F*NO:n koordinaattorina.