Tekniikan rintamalla ei mitään uutta – elokuvasalien määrä jatkaa silti kasvuaan

Kolmas ulottuvuus ei imaissut katsojia pysyvästi mukaansa. Nyt elokuvayleisöille tarjoillaan kolmiulotteista viinaa ja pikkusuolaista.

Vuosikymmenen alussa 3D-elokuvien filmikeloja kärrättiin teattereihin ovista ja ikkunoista.

Vuonna 2019 kolmiulotteisena projisoidut näytökset ovat pieni vähemmistö elokuvateatterien ohjelmistoissa. Suosion laskun syiksi on arveltu elokuvien heikkoa laatua, korkeita hintoja ja katseluun tarvittavien lasien epämukavuutta. Ilman laseja katseltavia 3D-elokuvia ei vielä ole markkinoilla. Tekniikka on kehitysasteella.

Etenkin pääkaupunkiseudulle perustetaan uusia elokuvateattereita silti tasaiseen tahtiin. Helsingin Itäkeskukseen avattiin viime vuonna Suomen ensimmäinen IMAX-sali, mutta teknisiä mullistuksia odotellessa useimmat teatterit luottavat oheispalvelujen vetovoimaan. Yhä useampiin näytöksiin esimerkiksi tarjoillaan ruoka-annoksia ja anniskellaan alkoholia.

Elokuvasalien määrä Suomessa on kasvanut jo viitenä vuonna peräkkäin. Suomen elokuvasäätiön mukaan vuonna 2018 oli käytössä 355 elokuvasalia. Vain viisi vuotta aiemmin niitä oli 70 vähemmän. Etenkin monet pienet teatterit olivat sulkeneet ovensa vuosituhannen alkupuolella.

Viime vuosina suurten monisaliteatterien rinnalle on jälleen noussut uusia pienempiäkin toimijoita. Suomen teatterialan jätti Finnkino sai viime vuonna myös baltialaisen kilpailijan, kun teatteriketju Cinamon aloitti toimintansa Helsingissä.