“Lepo voi olla ase nykypäivän NHL:ssä” — Millä tavalla suomalainen syketeknologiayritys Firstbeat näkyy joukkueiden arjessa?

Tammikuun alussa amerikkalainen urheilumedia The Athletic uutisoi NHL-joukkue Minnesota Wildin keränneen seuran kannattajissa ihmetystä joukkueen vähäisestä harjoittelusta etenkin hävittyjen otteluiden jälkeen. Minnesota Wildin fysiikkavalmentaja Matt Harderilla ja päävalmentaja Dean Evasonilla on asiaan tarkat perustelut, ja vastaus löytyykin Firstbeatista 

NHL:n pudotuspelit ovat paraa-aikaa käynnissä. Jäljellä olevista joukkueista Aleksander Barkovin kipparoima Florida Panthers on yksi Firstbeatin asiakkaista. Yhteistyö Firstbeatin ja Panthersin välillä alkoi vuonna 2016. Tämän jälkeen seura on selvittänyt tiensä pudotuspeleihin neljästi. Viime yönä ratkenneessa Itäisen konferenssin finaalisarjassa, ryhmä varmisti finaalipaikan, niin ikään Firstbeatin asiakkaana olevasta Carolina Hurricanesista. Florida marssii täten Stanley Cupin finaaleihin toista kertaa seurahistoriassaan.  

Floridan kausi onkin ollut jo tähän mennessä pitkä, kun edessä siintävät vielä fyysisesti ja henkisesti se raskain osuus eli finaalit. Kauden aikana joukkueilla kertyy pelejä lähes joka toinen päivä. Palautuminen jää siis vähäiseksi, kun tähän vielä lisää harjoitukset sekä pelaajien henkilökohtaiset siviilielämän haasteet ja etenkin matkustamisen kauden aikana, niin kroppa ja mieli voivat olla hyvin stressaantuneessa tilassa. Fyysisen kunnon ylläpitäminen onkin tulossa entistä tärkeämmäksi pelaajille ja valmennustiimeille. Ei siis yllätä, että yli puolet NHL-joukkueista käyttää Firstbeatin tarjoamia palveluita pelaajiensa harjoittelun ja palautumisen optimoimiseen.   

Firstbeat Sports –niminen ohjelma perustuu yli kahden vuosikymmenen tieteelliseen tutkimukseen sykevälivaihtelusta. Sykevälivaihtelusta (HRV) saatua dataa käytetään yksilöllisen harjoittelun ja palautumisen ohjelmointiin. Wild käyttää sitä esimerkiksi pelaajien kehityksen optimoimiseksi, loukkaantumisriskin vähentämiseksi ja pelaajien nopean kehityksen nopeuttamiseksi. Firstbeat Sportsin pikapalautumistestin avulla pelaajat sekä valmentajat voivat seurata itse palautumistaan. 

Miten Firstbeatista tuli osa NHL-joukkueiden toimintaa? 

Ennen vanhaan, jos joukkueen peliotteet ailahtelivat ei olisi tullut kysymykseenkään, että harjoittelumääriä olisi vähennetty. Kun joukkue ei menestynyt, pyrittiin treenaamaan kaksi kertaa kovempaa kuin aiemmin. Nykypäivänä analytiikka ja sen tietojen hyödyntäminen on tullut isoksi osaksi NHL:ää. Yhä useampi pelaaja käyttää hyväkseen analytiikkaa ja palautuminen on tullut osaksi harjoittelua.  

32 NHL-joukkueesta 13 on Firstbeatin asiakkaita. Toiset joukkueet ovat olleet asiakkaina pidempään ja toiset lyhyemmän aikaa. Mutta kaikkia yhdistää se, että he luottavat Firstbeatin tarjoamiin mahdollisuuksiin.  

“Saimme ensimmäiset asiakkuudet NHL-joukkueista mukaan vuonna 2008, jolloin osallistuimme Yhdysvaltojen edustajamme kanssa Torontossa pidettyyn NHL Entry Draft Combine -tapahtumaan. Varattaviksi tulevat pelaajat suorittivat erilaisia fyysisiä testejä valmentajien edessä. Firstbeat näytti samalla pelaajien sykevasteita isolta näytöltä valmentajille. Kiinnostus reaaliaikaiseen sykeseurannan seuraamiseen ja sen hyödyntämiseen valmennuksessa heräsi tuolloin. Ensimmäiset asiakkaamme olivat Buffalo Sabres, San Jose Sharks ja New York Rangers. Teimme heidän kanssaan tiiviistä yhteistyötä pelien ja erilaisten harjoitteiden kuormittavuudesta. Yhteistyön kautta saimme luotua skaalautuvan käyttömallin jääkiekon fysiologiaan ja muiden joukkueiden oli helppo hypätä mukaan toimintaan tämän jälkeen”, kertoo Firstbeat Sportsin liiketoiminnanjohtaja Veli-Pekka Kurunmäki. 

Veli-Pekka Kurunmäki Kuva: Firstbeat kotisivut

Veli-Pekka Kurunmäki Kuva: Firstbeat kotisivut

Huomion arvoista on, että nämä kolme ensimmäistä joukkuetta ovat edelleen Firstbeatin asiakkaina.  

Firstbeatin Customer Success Managerina työskentelevä Joel Wenning lisää. “Toimintatapamme on kehittää palveluamme jatkuvasti eteenpäin, ja tässä tiimimme on avainasemassa. Olemme säännöllisesti yhteydessä asiakaskuntaamme ja toimimme linkkinä kentän ja tuotekehityksen rajapinnassa.” 

Lepo voi olla ase 

Minnesota Wild on myös yksi Firstbeatin asiakkaista NHL:ssä. Joukkue on ollut Panthersin tapaan asiakkaana vuodesta 2016.  

Useat Wildin kannattajat olivat nostaneet vuodenvaihteessa huolensa esille ja ihmetelleet miksi heidän joukkueensa ei harjoittele enempää etenkin tappio-otteluiden jälkeen. Wildin raportoiva toimittaja Joe Smith oli päättänyt ottaa asiasta selvää ja kysyi asiaa joukkueen valmennusjohdolta.  

Vastaukseksi Smith oli saanut, että Wildin päävalmentaja Dean Evasonin filosofia ei muuta sitä, onko hänen joukkueensa voittanut kolme peliä peräkkäin vai hävinnyt. Evason uskoo, että lepo voi olla ase, varsinkin nykypäivän NHL:ssä. Evason korosti The Atheleticin haastattelussa, sitä kuinka tärkeää on välillä myös päästä pois jäähallilta, niin fyysisesti kuin henkisestikin.  

Wildin pelaajat käyttävät Firstbeatin sensoria aina varusteiden laittamisesta, harjoituksiin ja peleihin. Firstbeat seuraa jokaisen pelaajan harjoituskertymää (TRIMP = Training Impulse), joka kumuloituu sitä nopeammin, mitä korkeammalla sykkeellä liikutaan. Jokaisen harjoituksen TRIMP-kertymä summataan yhteen viimeisen seitsemän päivän ajalta, jolloin saadaan selville viikon harjoituskuorma.  

Wildin kuntovalmentajan Matt Harderin kerrotaan tarkastelevan jokaisen pelaajan viikkokuormaa päivittäin. Tavoitteena on, että yksikään pelaaja ei ylittäisi 1000 TRIMP:iä. Ihanteellista olisi, jos lukema pysyisi 650:n ja 850:n välissä. 

Wildin huonosti alkaneella kaudella Harder oli huomannut, että noin 15 pelaajan TRIMP-luvut olivat korkealla. Harder oli tämän huomattuaan ilmoittanut valmentaja Evasonille, että usean pelaajan TRIMP-tulokset ovat turhan korkealla. Evason oli tuolloin suunnittelut pitävänsä harjoitukset seuraavana päivänä, mutta päätti tämän kuultuaan kuitenkin perua ne. Kuntovalmentaja Harder huomauttaakin, että Evasonilla on hyvä ymmärrys siitä, mitä joukkue tarvitsee palautumisen kannalta. 

Joukkue oli harjoitellut tammikuun ensimmäisen 12 päivän aikana vain kahdesti. Tuona aikana joukkue oli pelannut viisi ottelua ja hävinnyt niistä kolme. Evasonin lepuutettua joukkuettaan, tuli heti kolmesta seuraavasta ottelusta yhtä monta voittoa. Sattumaa vai ei, mutta vastaus voi löytyä juuri lepuutuksesta.  

Jokainen pelaaja on erilainen 

Jotkut pelaajat tarvitsevat palautuakseen enemmän aikaa kuin toiset. Wildin tähtipelaaja Kirill Kaprizov voi esimerkiksi kirjata ottelussa yli 26 peliminuuttia ja palautua pelistä paremmin, kuin puolet vähemmän pelannut pelaaja. Ensimmäistä kauttaan Wildissa kuntovalmentajana oleva Harder vakuuttaa, että ylimääräiset 10 treeniminuuttia voivat olla paljon rasitusta keholle.  

– Laukaisuharjoitus ei ehkä tunnu siltä, että teet paljon työtä, mutta jos katsot syketietojasi, ne ovat voivat olla hyvinkin lähellä maksimisykettä. Se on keholle stressaavaa.  

Laukaisuharjoitus onkin pelaajalle mitä luultavammin mieluisampi harjoittelun muoto, kuin esimerkiksi juokseminen. Vaikka keho väsyisi molemmissa yhtä paljon, laukominen luultavasti tuntuu vähemmän kuormittavalta.  

Wildin tilanne näytti pudotuspelien alla hyvältä. Joukkue eteni Läntisen konferenssin kuudentena pudotuspeleihin, mutta taipui kuitenkin ensimmäisellä kierroksella Dallas Starsille. Kesäloman aloitus tässä vaiheessa on ollut joukkueelle tuttua viimeiseen 10 vuoden aikana, sillä se oli seitsemäs kerta, kun Wild-ryhmä tippui ulos ensimmäisellä kierroksella. 

Mistä kaikki sai alkunsa? 

Firstbeatin tarina alkoi vuonna 2002 Jyväskylässä, kun paikallisen yliopiston opiskelijat mallinsivat matemaattisesti ihmisen fysiologiaa tutkiakseen, mitä sydän ja erityisesti sykevälivaihtelu voivat kertoa ihmisestä ja miten tuo tieto voidaan valjastaa yksilön hyvinvoinnin tueksi.  

Vankan tieteellisen pohjan omaava mittaus auttaa ihmisiä saavuttamaan omat terveyteen ja suorituskykyyn liittyvät tavoitteensa. Firstbeat haluaakin tarjota ihmisille uusia tapoja oppia itsestään. Wenning sanoo hyvällä omallatunnolla Firstbeatin olevan maailman johtava sisäisen kuormituksen ja palautumisen seurantaa tarjoava yritys. 

Firstbeat onkin saanut paljon tunnustusta, niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Esimerkiksi vuonna 2004 Firstbeatille myönnettiin Tasavallan presidentin INNOSUOMI-palkinto sykeanalyysiteknologian kehittämisestä. Vuonna 2017 se sai kansainvälistä näkyvyyttä, kun se oli yksi Kasvu Open 2017 Grow to USA-palkinnon voittajista. Firstbeatin logo komeili tuolloin kuukauden ajan kuuluisalla New Yorkin Times Squarella. 

Firstbeatin asiakkaat NHL:ssä kaudella 22-23 

Buffalo Sabres (vuodesta 2008) 

San Jose Sharks (vuodesta 2008) 

New York Rangers (vuodesta 2008) 

Columbus Blue Jackets (vuodesta 2010) 

Arizona Coyotes (vuodesta 2016) 

Colorado Avalanche (vuodesta 2016) 

Florida Panthers (vuodesta 2016) 

Minnesota Wild (vuodesta 2016) 

New Jersey Devils (vuodesta 2016) 

Carolina Hurricanes (vuodesta 2018) 

Pittsburgh Penguins (vuodesta 2018) 

Philadelphia Flyers (vuodesta 2019) 

St. Louis Blues (vuodesta 2022)