Helsinkiin palaava kiertotalousfoorumi etsii nuorten avulla ratkaisuja kestävyyshaasteisiin

Alkukesän tapahtuma haastaa eri alojen yritykset kestävämpään liiketoimintaan. Yhteistyö Aalto-yliopiston kanssa mahdollistaa nuorten näkökulman esimerkiksi tekstiilituotannon työpajoissa.

Maailman kiertotalousfoorumi WCEF järjestetään Helsingin Messukeskuksessa nelipäiväisenä tapahtumana touko-kesäkuun vaihteessa. Kyseessä on Suomen valtion ja Sitran eli Suomen itsenäisyyden juhlarahaston maailmanlaajuinen yhteishanke.

Yhteistyökumppaneihin kuuluvat muun muassa Euroopan komissio ja YK:n ympäristöohjelma UNEP. Tapahtumakonsepti on viety Euroopan lisäksi Afrikkaan, Aasiaan ja Yhdysvaltoihin.

Tapahtumassa tutustutaan uusiin, ekologisiin menetelmiin, joilla yritykset voivat mahdollistaa tuotteiden ja materiaalien elinkaaren pitenemisen. Näiden avulla saavutetaan kilpailuetuja ja edistetään YK:n kestävän kehityksen tavoitteita.

Teemana luonnon monimuotoisuus ja nuorten osallistaminen

Luonnon monimuotoisuuden hupeneminen on jäänyt ilmastonmuutoksen varjoon. Monimuotoisuuden hupenemisen vaikutuksiin ollaan vasta nyt heräämässä, vaikka tilanne luontokadon suhteen on ollut tiedossa jo vuosia. Sitran mukaan luontokato voitaisiin pysäyttää kiertotalouden ratkaisuilla.

Tapahtumassa nuorten ääni pyritään saamaan mukaan ohjelman joka alueelle, ja osa ohjelmasta on kokonaan nuorisojärjestöjen vastuulla.

—  Yritämme saada tapahtumaan mukaan mahdollisimman paljon nuoria yrittäjiä ja alan vaikuttajia. Nuoret ovat tulevaisuuden päättäjiä ja edelläkävijöitä kuluttajakäyttäytymisessä, toteaa Sitran johtava asiantuntija ja tapahtuman järjestäjä Mika Sulkinoja.

WCEF tekee tänä vuonna tiivistä yhteistyötä Aalto-yliopiston kanssa. Sen opiskelijat pääsevät osallistumaan esimerkiksi työpajojen järjestämiseen.

—  Pyrimme toteuttamaan mahdollisimman monimuotoista ohjelmaa, kuten perinteisten paneelikeskusteluiden ja puhujavieraiden lisäksi erilaisia työpajoja, kertoo Sulkinoja.

Suunnitelmissa on paneutua syvällisesti muun muassa ruuantuotannon, tekstiilien ja rakentamisen kestävyyshaasteisiin. Asiantuntijat ja yritykset esittelevät luovia vaihtoehtoja, joilla mahdollistetaan kestävä talouskasvu. Tällaisia ovat esimerkiksi kierrätysmateriaaleista valmistetut pakkaukset.

Paikan päällä tapahtumaan voivat osallistua vain kutsuvieraat, mutta kuka tahansa pääsee mukaan verkossa siihen suunnatun sovelluksen ja YouTube-yhteyden avulla. Messukeskukseen odotetaan saapuvan noin 2500 osallistujaa.