Hiekkaa syntyy eroosion seurauksena liian hitaasti kaupungistumisen kasvaviin tarpeisiin, ja se uhkaa loppua kokonaan. Arvonnoususta huolimatta hiekkaan sijoittaminen on harvinaista. Kymmenen viime vuoden aikana hiekan arvo Yhdysvalloissa on noussut yli 30 prosenttia ja betonin ja sementin arvo yli 70 prosenttia 14 vuodessa.
Suomessa raaka-aineisiin sijoittaminen on ylipäätään vähäistä, kertoo Sam Laakso, Voima Gold Oy:n Miners-asiakasosaston toiminnanjohtaja. Yritys tarjoaa kultaan perustuvia pankkipalveluita ja on Suomen suurin kierrätyskullan välittäjä. Suomalaiset sijoittavat ennemmin tuttuihin isoihin yhtiöihin, eikä raaka-ainesiin sijoittamiseen ole kiinnostusta tai osaamista.
Raaka-aineiden hinnat ovat olleet nousussa, mutta hiekkaan sijoittamista hankaloittaa sen hinnan muodostuksen paikallisuus. Hinta voi olla kysynnästä ja tarjonnasta riippuen täysin eri Yhdysvalloissa ja Aasiassa, joten kansainvälisiä markkinoita hiekalle ei ole.
Myös valmennusyhtiö Varapuun perustajan Mikko Sjögren arvioi, että hiekkaan sijoittamista hankaloittaa järjestetyn ja tehokkaan markkinan puuttuminen. Varapuun sijoituskurssin mukaan raaka-aineiden hinnan nousu tarjoaa osaaville sijoittajille ”tähtitieteellisiä mahdollisuuksia”, mutta hiekkaan yhtiö ei opeta sijoittamaan.
Sjögrenin kuvaa, että sijoittamista varten tulisi raaka-aineelle olla tietyt standardit esimerkiksi laadun mukaan ja omaisuuserän tulee olla mitattavissa. Hiekkaan liittyviä sijoitustuotteita, kuten rahastoja tai johdannaisia, ei ole laajalti tarjolla mikä myös hankaloittaa sijoittamista.
Hinnan nousu ei takaa menestystä
Facebookissa toimivan Sijoituskerhon perustaja Aleksi Kopponen kertoo keskustelleensa ystäviensä kanssa hiekkaan sijoittamisen mahdollisuudesta.
–Sijoittamisen näkökulmasta näen ehkä enemmän miinuksia kuin plussia. Hiekkaan sijoittaminen ei ole välttämättä huono idea, mutta siinä on liikaa kysymysmerkkejä.
Kopposen mukaan hiekka on yksityissijoittajalle liian vaikea ymmärtää. Sijoituspäätöstä tehdessä tulisi ymmärtää raaka-aineen toimitusketjut sekä se, kuka tekee rahan hiekasta.
–Pitäisi ylipäätään tuntea paremmin uudistumispuoli eli mistä hiekka tulee ja paljonko sitä on, sanoo Kopponen.
Eri tapoja sijoittamiseen
Sam Laakso kertoo, että usein raaka-aineiden niukkuus ei välttämättä ole todellista pulaa.
–Kiveä on todella paljon maailmassa. On eri kysymys, onko kannattavaa räjäyttää kallioita soran tekemistä varten, hän pohtii.
Yksi tapa sijoittaa raaka-aineisiin on Laakson mukaan omistaa sitä itse, mutta hiekkaa tulisi olla kontillisia, jotta sillä olisi merkittävää arvoa. Yksityisellä sijoittajalla on harvoin myöskään mahdollisuutta ostaa omaa soramonttua, josta hiekkaa voisi myydä sitä tarvitseville.
Toinen tapa on sijoittaa kaivos- tai rakennusyhtiöihin. Silloin riskinä on hinnanvaihteluiden lisäksi riski yhtiön toiminnasta. Huomioon tulee ottaa myös markkinaan kohdistuva sääntely, joka voi oleellisesti vaikuttaa yhtiön toimintaan.
Laakson mukaan kannattavinta saattaisi olla sijoittaa isoon yhtiöön, joka toimii hiekan kanssa ja tuntee markkinansa.
Lue myös: Sijoittaminen on osa myös naisten arkea