Humanitaariset käytävät ovat vastavoima ihmissalakuljettajille

Palkitusta pakolaistyön innovaatiosta voitaisiin omaksua käytäntöjä myös Suomeen.

Italialainen Sant’Egidion yhteisö auttaa haavoittuvaisessa asemassa olevia pakolaisia pääsemään laillisesti Eurooppaan. Tulijat saapuvat lentäen, eikä heidän tarvitse ryhtyä riskialttiiseen Välimeren ylitykseen.

Sant’Egidion kehittämiä humanitaarisia käytäviä pitkin Eurooppaan on saapunut jo yli 2 700 ihmistä, ensimmäiset vuonna 2016. Syyskuussa työmuoto palkittiin Yhdistyneiden kansakuntien pakolaistyön Nansen-palkinnolla Euroopan kategoriassa.

Käytävät toimivat niin, että yhteisö sopii kohdemaan kanssa sopivasta määrästä humanitaarisia viisumeja. Sen jälkeen pakolaisleireiltä valitaan vastaava määrä tulijoita, jotka täyttävät turvapaikan hakuun tarvittavat kriteerit. Tulijat saavat viisumit kohdemaahan, ja heidän matkakustannuksensa maksetaan heidän puolestaan.

– Vastaavanlainen järjestelmä voitaisiin toteuttaa myös Suomessa, jos poliittista tahtoa löytyy, kertoo Ida Schauman, Suomen pakolaisavun vaikuttamistyön päällikkö.

Järjestelmää kiitellään erityisesti siitä, että apu pystytään kohdistamaan haavoittuvaisimmassa asemassa olevilla pakolaisille, kuten vainotuille ja heikkokuntoisille. Lisäksi käytävät tarjoavat turvallisen väylän Eurooppaan.

Tähän mennessä humanitaarisia käytäviä ovat käyttäneet kotimaastaan paenneet syyrialaiset, eteläsudanilaiset, eritrealaiset ja somalit.

Sant’Egidion työssä myös tulijoiden kotoutumista halutaan tukea. Saapujille rahoitetaan muun muassa asuminen, kieliopintoja sekä apua lakiasioissa. Sopeutumista helpottaa, että 90 prosenttia tulijoista saapuu perheinä.

Sant’Egidiossa toivotaan, että yhteisön työmallia kopioitaisiin muuallekin. Humanitaaristen viisumien lisäksi mallia voitaisiin ottaa siitä, että kotoutumista varten kerätään varoja lahjoituksina.

Sant’Egidio ja sen yhteistyökumppanit ovat kristillisiä järjestöjä ja kirkkoja. Siksi Suomessakin asiantuntemusta humanitaarisista käytävistä olisi esimerkiksi Suomen ekumeenisella neuvostolla.

Turvalliset reitit Eurooppaan ovat tärkeitä

 

  • Alkusysäys humanitaarisille käytäville oli vuonna 2013 tapahtunut veneonnettomuus, jossa yli 300 pakolaista menetti henkensä.

 

  • Sant’Egidio on järjestänyt humanitaarisia käytäviä Italian lisäksi myös Ranskaan, Belgiaan, Andorraan ja Monacoon.

 

  • Myös Suomen olisi mahdollista myöntää humanitaarisia viisumeja.

 

  • Rahoitus Sant’Egidion pakolaistyöhön tulee yhteisöltä itseltään, yhteistyökumppaneilta ja yksityisiltä lahjoittajilta.

 

  • Humanitaariset käytävät on toteutettu katolilaisen Sant’Egidion yhteisön, hyväntekeväisyysjärjestö Caritaksen, Italian protestanttisten kirkkojen sekä valdolaisen kirkon yhteistyönä.