Ilmastoahdistus voi saada toimimaan

Reilu neljännes yli 15-vuotiaista suomalaisista kokee ahdistusta ilmastonmuutoksesta johtuen. Asia käy ilmi Sitran teettämässä kyselyssä.

Ympäristöahdistukseen perehtyneen Helsingin yliopiston tutkijan Panu Pihkalan mukaan tilanne on monimutkainen, sillä osa ihmisistä kokee liiallista syyllisyyttä omista valinnoistaan ja kulutustottumuksistaan. Toisaalta osa ihmisistä eivät koe niin paljon syyllisyyttä kuin pitäisi.

– Isojen rakenteellisten muutosten tarve on tullut onneksi enemmän ihmisten tietoisuuteen viime vuosina. Tämä voi vähentää tiettyjen henkilöiden ylisyyllistymistä, Pihkala toteaa.

Eniten ilmastoahdistusta kokevat Sitran kyselyn mukaan alle 30-vuotiaat sekä naiset ja akateemisesti koulutetut.

Pihkalan mukaan ihmisten tulisi kohdata ja käsitellä negatiivisia ilmastotunteita enemmän. Suomen Mielenterveys ry:n julkaiseman tutkimuksen mukaan suuttumus ja suru voivat motivoida ihmisiä ja saada toimimaan enemmän ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Helsingin yliopiston tutkija Panu Pihkala. Kuva: Lyy Raitala.

– Ilmastoahdistus ilmenee yleisenä levottomuutena, ahdistavana olona tai alakuloisuutena. Pahimmillaan se voi aiheuttaa unihäiriöitä tai psykosomaattisia särkyjä, Pihkala kertoo.

Ilmastoahdistus ei kuitenkaan ole sairaus, vaan ymmärrettävä reaktio ekosysteemien hälyttävään tilaan.

Vertaistukea ja toimintaa

Annamari Värtö pitää Instagramissa ilmastoahdistus -sometiliä, jossa hän jakaa tietoa ilmastonmuutoksesta ja omia kokemuksia kestävästä elämäntavasta. Samalla tili toimii alustana vertaistuelle.

– Kun IPCC:n raportti julkaistiin noin vuosi sitten, oli selvää, että jotain pitää tehdä. Ahdistus kääntyi heti toiminnaksi, Värtö kertoo.

Seuraavana päivänä hän julkaisi tilin ja nyt hän toimii yrittäjänä ilmastoasioissa.

– Omalla kohdallani ilmastoahdistus ilmenee epävarmuutena tulevasta, kun ei tiedä, millaista elämä on vaikka parinkymmenen vuoden päästä, Värtö sanoo.

Värtöllä on alle kolmevuotias lapsi, jonka tulevaisuus huolettaa häntä.

Tutkija Panu Pihkalan mukaan pitäisi enemmän ottaa huomioon ihmisten erilaiset tilanteet ja tarjota monipuolisia mahdollisuuksia toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Hänen mukaansa täytyisi tarjota myös enemmän tukea vaikeiden ilmastotunteiden käsittelyyn.