Kahden ja puolen viime vuoden aikana Kalevauvan kaksikon elämä on muuttunut paljon. Yksittäiselle festivaalille luotu projekti on muuttunut kokopäiväiseksi työksi. Yhtye on päässyt esiintymään niin Linnan juhliin kuin Kultainen Venla -gaalaankin.
– Onhan se inspiroivaa, kun on kysyntää. Sitä haluaa tarjota laatua ja pitää sitä myös yllä. Hauskaa puhua laatustandardista, kun viimeisimmän sinkkumme nimi on Sohva haisee perseeltä, Kimmo Numminen naurahtaa.
Bändi tunnetaan siitä, että jokaisen laulun sanoitukset on otettu suoraan internetin keskustelupalstoilta. Mitään ei muokata, eikä kirosanoja sensuroida. Laulut juhlistavat duon mukaan ihmisten huumoritajua ja internetmaailmaa, josta ei koskaan tiedä mikä on totta ja mikä vain trollausta.
Vastuu valituista sanoista
Kalevauva.fi pyrkii pysymään neutraalina. Kantaa otetaan vain sen kautta, mitkä kommentit tulevat nostetuiksi.
– Monesti meiltä kysytään, miksemme tee vihapuheesta biisiä. Olisi hauska neutralisoida se jotenkin. Mutta onko se sitten hauska biisi, jos on laitettu ihan hirveätä tekstiä tarttuvaan kertosäkeeseen, vai kääntyykö se vain itseänsä vastaan? Aapo Niininen pohtii.
– Jotkut myös kommentoivat sanoituksistamme, että ihmiset ovat niin tyhmiä, kun kirjoittavat tuollaisia juttuja. Me emme ajattele niin, vaan tuomme kommentit vain uuteen taiteelliseen muotoon, Numminen kertoo.
Kaksikon arvot näkyvät varsinkin niiden laulujen sanoituksissa, joissa lauletaan oikeista henkilöistä. Vihapuhetta on netissä paljon, eivätkä Niininen ja Numminen halua kannustaa ketään kirjoittamaan sitä lisää. He myös tiedostavat, kuinka ulkonäkökeskeinen maailma nykyään on. Siksi suoraan ulkonäköä haukkuvia kommentteja ei valita.
– Eihän se ole hauskaa laulaa, että “henkilö x on älyttömän ruma”. Siinä ei ole mitään innovatiivista. Mutta se oli heti riemastuttavaa, kun Jarkko Tammiselle 40-vuotislahjaksi tekemässämme laulussa sanottiin, että ”olen yllättynyt, tuo Jarkko Tamminenhan on ihan hyvännäköinen”, Niininen sanoo.
Lauluidea voi lähteä myös kirjoitusvirheestä, joka ymmärretään foorumilla tahallaan väärin. Kalevauva.fi on yhteisöllinen projekti, sillä yleisö voi pyytää, että jostakin viestiketjusta tehtäisiin kappale. Yksi duon suosituimmista kappaleista, Pitääkö synnytyksessä todellakin olla alapää paljaana? on tällainen toive.
– Haluamme, että sanoitukset edustavat kokonaiskuvaa, mutta kaikkia satoja kommentteja ei voi laulaa. Ikinä ei voi myöskään tietää, mistä tulisi hyvä biisi. Vaikka otsikko olisi hyvä, viestiketjun sisällöstä ei välttämättä silti tule hyvää laulua, Niininen toteaa.
Kalevalan jälkeinen maailma
Osa Nummisen ja Niinisen valitsemista viestiketjujen kommenteista löytyy laulujen sijaan runomuodossa puoli vuotta sitten ilmestyneestä Kalevauvala-kirjasta. Kirja tehtiin samalla copypaste-menetelmällä kuin laulutkin. Tai ”Laura Huhtasaari -menetelmällä”, kuten Niininen mainitsee.
Kirjaprojektin myötä he perehtyivät Kalevalaan hyvin tarkkaan ja löysivät paljon yhteneväisyyksiä.
– Suohonlaulantaa tapahtuu myös nettifoorumeilla. Mikä tahansa aihe menee helposti väittelyksi. Siellä puhutaan myös niistä epäonnistuneista treffeistä, Numminen sanoo.
– Nykyään joku puhuu perhokalastuksesta koko treffien ajan, Kalevalassa hukuttaudutaan järveen. Lemminkäinen lähtee Saareen hakemaan itselleen vaimoa monen naisen joukosta. Sehän on ihan kuin Temptation Island tai Bachelor, Niininen jatkaa.
Kalevauvan Tinder – Horror Story -nimisessä kappaleessa on kohta, jossa nainen laittaa viestiä deittiaplikaatiossa miehelle, joka osoittautuukin hänen veljekseen. Kalevalassa vastaava tarina löytyy Kullervolta, joka saa asian selville tosin vasta liian myöhään.
Kaksikko epäröi aluksi muiden suhtautumista Kalevalan nimeen viittaamisesta. Kansalliseepoksen rienaamissyytöksien sijasta yhtye palkittiin vuoden kansanmusiikkilevystä vuonna 2017.
Naurua ja vakavia kysymyksiä
Kalevauvan musiikissa kuuluu huumori. Lauluissa on silti tilaa myös vakavammille hetkille. Tästä hyvä esimerkki on kappaleen Nainen johon olen ihastunut vihaa minua! kolmas säkeistö.
– Materiaali määrittää biisin tunnetilan. Jos pitäisi tehdä laulu kahvilan ruokalistasta, niin ei siitä varmaan hirveän hauskaa tulisi, Niininen sanoo.
– Mutta voitaisiin tehdä, Numminen lisää.
– Joo!
Joskus yleisöä saattaa naurattaa keikalla jo jonkin kappaleen nimi. Näihin lukeutuu esimerkiksi Annatteko lastenne leikkiä vuokratalojen lasten kanssa?. Silti Numminen uskoo, että taustalla on ollut rehellistä pohdintaa.
Bändi on saanut huomiota myös Vauva.fi:ssä. Nettifoorumi elää kuitenkin edelleen omaa elämäänsä. Kaksikko tiedostaa mahdollisuuden siihen, että joku olisi kommentoinut vain päästäkseen laulun sanoittajaksi. Todennäköisyyttä yrityksen onnistumiseen he pitävät silti hyvin pienenä.
– On lottovoitto päätyä Kalevauvan biisiin, olisiko se uusi sanonta, Niininen naurahtaa.
Levyllinen kansan huolia
Niinisen ja Nummisen yhteisprojekti alkoi YouTubessa. Sen jälkeen Kalevauvan musiikkivideot ovat muuttuneet kerta toisensa jälkeen laadukkaammiksi ja haastavammiksi. Kouvola -kappaleen videon tekemiseen kului jo melkein kaksitoista päivää.
Albumin teosta kaksikko ei ollut aluksi samaa mieltä. Numminen halusi tehdä videoiden lisäksi myös Spotify-suoratoistopalveluun sisältöä. Duo sai toiveita kokoelman teosta myös yleisöltään. Lopulta myös Niininen muutti mielensä.
– Albumi selkeyttää asioita. Ihmiset ovat kysyneet myös kaupunkilevyä. Ideoita on paljon, mutta pitää katsoa, mikä inspiroi meitä eniten, hän kertoo.
Monesti ajatellaan, että humoristisen musiikin tekeminen on yksinkertaista ja vakavaa musiikkia vaivattomampaa. Nykyisessä ja aikaisemmissa bändiprojekteissaan Kalevauvan jäsenet eivät näe kuitenkaan eroa.
– On aina yhtä vaikeaa tehdä mitään hyvin. Huonosti on helppo tehdä mitä vaan, Niininen sanoo.
– On vähän tunkkaista ajattelua, että musiikki ei saisi olla hauskaa. Tulee mieleen joku vanhemman liiton musiikkitoimittaja, joka kertoo, mikä on oikeaa musiikkia ja mikä ei.
Huumori eteenpäin puskevana voimana
Miehiä kiinnostaa myös komedian käsikirjoittaminen. Välillä he katsovat sketsejä yhdessä Saturday Night Live ja Ylvis Show-ohjelmista, välillä keikkailevat stand up -koomikoiden kanssa.
Toinen komiikkaa kappaleissaan käyttävä yhtye on viime vuosina suuren yleisön suosion saavuttanut Teflon Brothers. Heidän esimerkkiään Numminen pitää kannustavana.
– Teflonit tekevät juttunsa vahvasti huumorimeiningillä. Kokoonpanossa on kuitenkin esimerkiksi Pyhimys, joka tekee uskottavaa omaa materiaalia samaan aikaan. On tosi siistiä, että kaikkea voi tehdä, hän toteaa.
Kalevauva.fi ei varsinaisesti tähtää radiosoittoon, mutta ei pidä sitä poissuljettuna ajatuksena. Tietyt sanat heidän kappaleissaan voivat toki estää niiden kuulemisen radiossa. Siksi yhtye pitääkin live-esiintymisiään tärkeänä.
Unelmien keikka soitettaisiin ensimmäisenä avaruudessa. Myös kesän suuret festivaalit saavat kaksikon innostumaan.
Kalevala assosioituu kansallistunteen luojaksi tai ainakin sen vahvistajaksi. Myös Kalevauvan miehet haluavat tulla muistetuksi suomalaisuuden juhlistamisesta. Mukavia palautteita ovat esimerkiksi ne, missä suomen kieltä opiskelevat kertovat oppineensa laulujen avulla jotain suomalaisesta kulttuurista.
– On se hauskempi kuulla, kuin se, että ne ovat niitä, jotka laulavat niistä perseistä ja pyllyistä, Numminen naurahtaa.
Kalevauva.fi esiintyy tänään 28.2.2019 Malmitalolla Kaiken kansan Kalevalan päivä -tapahtumassa klo 19.