Katutaide syntyy yhdessä

Helsingin keskustassa ei välttämättä tarvitse mennä Ateneumiin tai Kiasmaan nauttiakseen taiteesta. Mimmit peinttaa -katutaidekollektiivi maalasi viime viikonloppuna osan Kansalaistorin työmaan aidoista uusiksi.

Aloite ympäristön piristämiseen tuli kaupungilta, joka on mukana monenlaisissa katutaideprojekteissa. Osa niistä on rakennusaitojen maalauksen kaltaisia, matalan kynnyksen yhteisöllisiä projekteja, kun taas isommat muraalit teetetään ammattilaisilla. Tällä kertaa yhteydessä oltiin Mimmit peinttaa -kollektiivin taustalta löytyvään Mimmit ry:hyn.

– Tämä oli hieno projekti, kun oli niin paljon pinta-alaa. Jokainen sai valita, kuinka paljon haluaa tehdä, kertoo Mimmit ry:n tuottaja Rosa Hultman.

Vuorovaikutussuunnittelija Siiri Viinikainen Helsingin kaupunkiympäristön osastolta kertoo, ettei julkisten tilojen katutaiteelle ole tiettyä konseptia, vaan jokainen projekti suunnitellaan erikseen. Tärkeää on tehdä kaupunkiympäristöstä viihtyisä. Kansalaistorille nousevasta keskustakirjasto Oodista on tarkoitus tulla helsinkiläisten olohuone, ja tämä toimi myös löyhästi teemana teoksille.

– Eri tekijöiden kontrasti on kiva ja hauska. Pystytään antamaan tilaa henkilöille, jotka eivät lähtökohtaisesti ottaisi sitä haltuun. Esimerkiksi tämä projekti toi naisia esiin katutaiteilijoina. Ajatus on antaa tilaa kaikenlaisille ihmisille, Siiri Viinikainen kertoo.

Mimmit peinttaa -kollektiivin vuoden 2018 päätapahtuma oli sopivasti käynnissä Vuosaaressa, kun kaupunki otti yhteyttä. Tapahtuman taiteilijoista löytyi heti vapaaehtoisia toteuttamaan myös Kansalaistorin rakennusaitoja. Loput porukasta koottiin kollektiivin omien sosiaalisen median kanavien kautta. Heitä on tähän mennessä ollut mukana 20.

Katutaiteessa yhteisöllisyys ulottuu tekijöitään pidemmälle. Siiri Viinikainen kertoo, että kuvat kansalaistorin teoksista ovat levinneet sosiaalisessa mediassa hyvin. Ihmiset ottavat yleensäkin katutaiteen omakseen.

Katutaiteen avulla tekijät ilmaisevat itselleen tärkeitä aiheita.

Myös työmaan urakoitsija Destia haluaa olla mukana elävöittämässä kaupunkiympäristöä.

– Tärkeintä on toimiva ja turvallinen ympäristö, mutta mahdollisuuksien mukaan lisätään myös viihtyvyyttä. Katutaide ja rakennusaidat sopivat hienosti yhteen, toteaa viestintäpäällikkö Johanna Otranen Destialta.

Näkyvimmät paikat työmaan aidoista on maalattu, mutta halukkaille on vielä tilaa jäljellä. Rosa Hultmanin mukaan katutaide on yleistynyt rakennustyömaiden yhteydessä viime vuosina. Esimerkkinä hän nostaa Hernesaaren rakennustyömaalta aitojen isot printatut teokset.

– Nekin ovat kivoja, vaikka eri lailla tehtyjä. Maalaaminen ei ole ainoa oikea tapa tehdä katutaidetta, hän toteaa.

Uutista on korjattu 14.9.2018 klo 14:25: Haastateltavan nimi on Rosa Hultman, ei Rosa Kivinen, kuten jutussa aikaisemmin virheellisesti luki. 19.9.2018 klo 10:46: Destian viestintäpäällikön nimi on Johanna Otranen, ei Otronen.