“Kelluessa saan olla vain omissa ajatuksissani” – kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä palautuu kelluntatankissa

Aistiärsykkeetön tila saa mielen rentoutumaan. Kellunnan on huomattu edesauttavan urheilijan henkistä ja fyysistä toimintakykyä.

Urheilijan on tärkeää kiinnittää huomiota rasituksen ja palautumisen väliseen suhteeseen. Urheilusuorituksesta palautuminen voi olla hankalaa esimerkiksi stressin takia. Jos keho ei palaudu kunnolla, se voi joutua yliharjoittelutilaan.

Kelluntatankkeja on käytetty esimerkiksi Yhdysvalloissa huippu-urheilijoiden fyysisen ja psyykkisen palautumisen tukena jo vuosia. Tankissa oleva kehonlämpöinen suolavesi kannattelee kellujaa ilman minkäänlaista tuntoaistimusta. Tankki suojaa valolta ja ääniltä, joten kelluja on täydellisessä aistieristyksessä.

Liikuntapedagogiikan emeritusprofessori Jarmo Liukkonen kertoo tutustuneensa kelluntatankkeihin 2000-luvun alussa. Kyseessä oli Jyväskylän yliopiston sekä erään yrityksen yhteishanke, jossa tutkittiin rentoutusohjelmien ja kellunnan yhdistämistä.

Liukkonen uskoo tankin olevan tehokas palautumisväline urheilijalle.

– Mieli vaikuttaa urheilijan palautumiseen. Jos urheilijalla on huolia tai hän treenaa liian kovaa, jää palautuminen vajaaksi.

Stressi katoaa kelluntatankissa

Kolmiloikan olympiafinalisti Kristiina Mäkelä on kokenut kellumisen helpottaneen urheilusuorituksista palautumista. Kelluessaan hän kuulostelee kroppansa tuntemuksia ja antaa sen levätä. Palautumisen lisäksi hän kokee kellunnan tarjoavan kokonaisvaltaista rentoutusta kiireisen arjen keskellä.

– Kelluessa saan olla vain omissa ajatuksissani.

Kelluntatankissa ihminen pääsee niin lähelle painottomuutta kuin avaruuden ulkopuolella on mahdollista. Tällaisessa tilassa on helppo unohtaa ympäröivä maailma ja antaa ajatusten laukata.

Moni käy rentoutuskellunnassa irtaantuakseen nykymaailman hektisyydestä. Kelluessa voi päästä syvään meditatiiviseen tilaan, jota ei muissa olosuhteissa muuten saavuttaisi.

– Kaikkein yleisin syy kellumiselle on stressi, kertoo kelluntayritys Floatin yrittäjä Juho Rautiainen.

Float avasi ensimmäisen toimipisteensä vuonna 2017. Sillä on toimitilat Helsingin Kalliossa sekä Punavuoressa.

Kellumisella on Rautiaisen mukaan paljon tutkittuja hyötyjä. Se laskee verenpainetta ja alentaa stressihormoni kortisolin määrää elimistössä. Tämä vähentää stressistä johtuvia kiputiloja kuten päänsärkyä. Kellumisen on myös havaittu parantaneen unenlaatua jopa neljän viikon ajan kelluntakerran jälkeen.

Yksi merkittävä muutos on kellujan kehotietoisuuden lisääntyminen.

– Kelluessa on helppo kiinnittää huomiota jännitystiloihin. Tämä opettaa tunnistamaan omaa stressitasoaan ja auttaa rentoutumaan, Rautiainen sanoo.

Hyödyt eivät jää vain psyykkiselle tasolle. Kehon pienet tukilihakset on lähes mahdoton saada rennoksi, mutta kellunnassa ne pääsevät lepäämään. Lihasjännityksen helpottaminen auttaa kehon palautumista, mikä on tärkeää etenkin urheilijoille.

Tankki on myös oiva treeniväline. Aistieristys tarjoaa erinomaiset puitteet mielikuvaharjoitteluun.

Kisakauden ollessa käynnissä myös Kristiina Mäkelä tekee tankissa mielikuvaharjoitteita. Hänelle kellunta on kuitenkin enemmän muiden asioiden päänsisäistä selvittämistä ja rauhoittumista.

– Kelluessa mikään ei voi häiritä. Se on ihana lepohetki ja hyvä pakoreitti kaikesta.

 

Kelluntatankki

– Valo- ja äänieristetty kannellinen allas, joka sulkee näkö- ja kuulohavainnot kellujan ympäriltä

– Tankissa on vettä sekä noin 500 kilogrammaa suolaa 1000 litraa vettä kohti

– Kehonlämpöinen suolavesi kannattelee kellujaa ilman tuntoaistimusta, mitä kutsutaan sensoriseksi deprivaatioksi eli aistieristykseksi

– Ensimmäiset kelluntatankit kehitettiin Yhdysvalloissa 1950-luvulla neuropsykologisia tutkimuksia varten

– Tutkimusten tavoitteena oli minimoida ihmisen tuntemat aistiärsykkeet ja ottaa selvää, mitä ihmiselle tapahtuu täydellisessä aistieristyksessä