Ihmiset omistavat tavaraa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Ostaminen tuo ihmiselle mielihyvää ja turvallisuuden tunnetta. Kun tunneostaminen yhdistetään ihmisen alkukantaiseen keräilytarpeeseen, on ongelma valmis.
Ammattijärjestäjä Tarja Kestin mukaan osaan ihmisistä vaikuttaa edelleen sotavuosien pula-aika ja tavaroita ei uskalleta heittää pois.
Ajatellaan, että jospa niitä vielä joku päivä tarvitsisi. Luopumiseen voivat vaikuttavaa myös tunnesyyt tai velvollisuudentunne saatua lahjaa kohtaan.
”Kenelläkään ei ole oikeutta tuoda toisen kotiin mitään tavaraa, ilman että siitä on tarkasti yhdessä sovittu”, huomauttaa Kesti.
Sotkuinen koti on yhteiskunnassa edelleen tabu
Osa Tarja Kestin asiakkaista on elänyt jopa vuosia epäjärjestyksessä, ennen kuin he ovat hakeneet ammattilaisen apua. Sotkuinen koti aiheuttaa häpeää ja avuttomuuden tunnetta. Omasta tilanteesta ei haluta puhua, eikä vieraita kehdata kutsua enää kotiin.
Epäjärjestys ja sen hallinnan puute vaikuttavat jopa turvallisuuteen, sillä hätätilanteessa avun saaminen saattaa estyä kodissa olevan tavaramäärän vuoksi.
Tavarapaljous ja kodin kaaos saattavat heijastaa tilannetta henkilön omasta elämänhallinnasta. Asiakas voi olla toipumassa suuresta elämänmuutoksesta tai sairaudesta ja tarvitsee apua saadakseen taas arkensa kuntoon.
Myös yhtäkkiä lisääntynyt tavaramäärä kuten omaisuuden periminen tai kahden aikuisen yhteen muutto ovat tilanteita, joista ei välttämättä itse selviä.
Arki helpottuu kuormaa keventämällä
Ihmisten omistamasta tavarasta jopa 70 prosenttia on turhaa, Tarja Kesti huomauttaa.
Kotiin kannattaa jättää kaikki se, mikä on oikeasti tarpeellista tai mistä tulee hyvä olo. Loput tavarat on hyvä laittaa vastuullisesti eteenpäin.
Huonokuntoiset ja käyttökelvottomat tavarat rasittavat myös kierrätyskeskuksia, ja siksi ne tulisi heittää roskiin. Loput poisheitettävät tavarat voi lahjoittaa esimerkiksi sukulaiselle tai ystävälle, mutta silloin tulisi miettiä tämän henkilön omaa suhdetta tavaraan, jotta ei siirrä ongelmaa eteenpäin.
Kestin mielestä pienen summan pyytäminen voikin olla hyvä idea, sillä se saa ihmisen usein harkitsemaan tarkemmin tavaran vastaanottamista.
Minimalistiksi ei tarvitse ryhtyä tahtomattaan. Tavaraa kannattaa Kestin mukaan omistaa kuitenkin sen verran, että pystyy huolehtimaan niistä. Näin koti pysyy käytännöllisenä ja helppohoitoisena.
Suomessa ammattijärjestäjiä on toiminut vuodesta 2011. Tällä hetkellä alalle on kouluttautunut yli sata ammattilaista. Ammattijärjestäjät ry on yhdistys, jonka avulla ammattilaiset markkinoivat ja tiedottavat ihmisiä palveluistaan. Jäseneksi voidaan hyväksyä vain professional organizer -koulutuksen käyneet.