Vuoden 2023 kouluterveyskyselyn mukaan ahdistuneisuus on yleistynyt erityisesti yläasteikäisillä tytöillä. Monia nuoria kuntavaaliehdokkaita yhdistää huoli mielenterveyskriisistä ja nuorten pahoinvoinnista.
Helsingin vaalipiirin nuorimman ehdokkaan, 18-vuotiaan Vini Venetvaaran (vihr.) mielestä mielenterveyspalveluiden tulisi olla helpommin saavutettavissa.
– Hoitoon pääsyä pitäisi nopeuttaa ja terapiaan pääsyn pitäisi olla helpompaa. Kun autetaan ihmisiä, he pystyvät sitten antamaan takaisin yhteiskunnalle. Nuorissa on kuitenkin tulevaisuus.
Seiha Heng, 19, (kok.) pitää koulutuksen leikkauksia haitallisina nuorten hyvinvoinnille. Hengin mukaan nuorten kohtaamia ongelmia, kuten koulukiusaamista tai rasismia ei kuulu väheksyä.
– Tilanteen korjaamiseksi kunnanvaltuustoon tarvitaan lisää nuoria, sillä nuoret kärsivät monista ongelmista, joita aikuiset eivät näe. Myös yhteistyötä mielenterveyspalveluiden kanssa tulisi lisätä.
Saaga Sarlund, 18, (kesk.) on huolissaan mielenterveyskriisistä, jonka vaikutuksia hän näkee ystäväpiirissään, kuten yksinäisyyttä ja sosiaalisen median aiheuttamia ulkonäköpaineita. Myös edessä oleva opiskelijaelämä huolestuttaa opiskelijoihin kohdistuneiden leikkausten takia.
Vasemmistoliiton mielenterveyspoliittisessa ohjelmassa ehdotetaan esimerkiksi lisäresursseja perustason mielenterveyspalveluihin, psykiatrien koulutusmäärien lisäämistä ja mielenterveyspalveluiden oikeuden turvaamista päihteitä käyttäville.
”Nuorten mielenterveys ei ole lähtökohtaisesti tärkeä teema”
Perussuomalaisten ehdokas Maksim Tuuva, 20, ei koe nuorten mielenterveyttä lähtökohtaisesti tärkeänä teemana vaaleissa.
– Tuen nuorten mielenterveyspalveluita ja pidän niiden rahoitusta ensiarvoisen tärkeänä. Sitoudun jatkossakin tukemaan nuorten mielenterveysongelmien hoidon rahoitusta. On kuitenkin olennaista seurata hoidon vaikuttavuutta ja kehittää palveluita jatkuvasti, jotta voimme parantaa hoidon laatua ja saavuttaa entistä parempia tuloksia.
Perussuomalaisten kuntavaaliohjelmassa todetaan resurssien uudelleen suuntaamisen olevan paikallaan vaikean taloudellisen tilanteen vuoksi. Ohjelmassa muistutetaan kirkon, vapaaehtoistyön ja vertaistuen tärkeydestä ennaltaehkäisevinä ja matalan kynnyksen mielenterveyspalveluina.
Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa 2. huhtikuuta, ja virallinen vaalipäivä on 13. huhtikuuta 2025.
Vuoden 2023 kouluterveyskyselyn mukaan ahdistuneisuus on yleistynyt erityisesti yläasteikäisillä tytöillä.
- Noin joka kolmas tyttö koki ahdistuneisuutta.
- Samanikäisistä pojista ahdistuneisuutta koki alle kymmenen prosenttia.