Maailma lautasella

Kukoistava katuruokakulttuuri tuo kansainvälisiä makuja suomalaisille.

Helsingin kauppatorilla tuoksuu paistetuilta muikuilta ja makkaraperunoilta. Myyjät valmistavat hiki hatussa ruoka-annoksia jonottaville asiakkaille. On toukokuinen keskiviikkoiltapäivä, aurinko lämmittää torikojuja.

Portugalilainen Bernardo Gaetano nauttii torilla suomalaisia paistettuja muikkuja. Hän matkustaa Suomessa ensimmäistä kertaa. Hän ihastelee, että hän heti saavuttuaan sai käsiinsä suomalaista perinneruokaa.

Hänen mukaansa Helsingin torilta löytyy enemmän perinteistä ruokaa kuin Lissabonin kaduilta.

Portugalilainen Bernardo Gaetano nauttii hänelle eksoottista ruokaa toriteltassa.

Ruokakulttuuri muuttuu

 

Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Mari Niva kertoo, että ruokakulttuuri on Suomessa muutoksessa.

– Suomi on ylipäätään muuttunut muutaman vuosikymmenen kuluessa. Monet syömisen muutokset ovat osa yleisempää kansainvälistymiskehitystä.

Yksi syy on se, että ihmiset matkustavat paljon enemmän kuin aikaisemmin. Kansainväliset vaikutteet ja ilmiöt kulkevat ympäri maailmaa nopeammin, varsinkin internetin myötä.

– Kun ihmiset ovat kiinnostuneita uusista mauista, myös elintarviketeollisuus valmistaa tuotteita, joissa on kansainvälisiä makuja ja mausteita. Silloin myös ruokakulttuuri muuttuu.

Ravintolapäivän kaltaiset tapahtumat ovat nekin kannustaneet suomalaisia syömään kaduilla. Nykyisin ei välttämättä arkenakaan syödä kotona pöydän äärellä ja tiettynä kellonaikana kuten ennen. Ihmiset viettävät enemmän aikaa ulkona ja kaupungilla sekä erilaisilla festivaaleilla. Silloin myös ruokaa pitää olla helposti saatavilla ja mukaan otettavaksi.

– Uskon että erilaisia katuruokakojuja ja -vaunuja on jatkossa enemmän ja useammissa paikoissa. Osittain katuruokapaikkojen yleistyminen riippuu myös siitä, missä ja millä ehdolla viranomaiset sitten sallivat erilaiset kojut.

Katuruoka on arkiruokaa

 

Ravintola Chalupan lasioven takana kiemurtelee pitkä jono. Ihmiset odottavat ruoka-annoksiaan. Johanna Saari-Kataja pitää kädessään meksikolaista tacoa. Hänen tyttärensä Lily syö tacoa samassa pöydässä. He käyvät tällä silloin tällöin.

Kotiruoka on Johanna Saari-Katajan mielestä kansainvälisempää kuin hänen lapsuudessaan.

– Se on monipuolisempaa ja mausteet ovat erilaista kuin tavallisessa arkiruuassa. Rakastan meksikolaista ruokaa. Välillä valmistan meksikolaista, aasialaista, kaikenlaista etnistä. Enemmän valmistan kuitenkin perinteistä suomalaista ruokaa.

Johanna Saari-Kataja on tullut lounaalle ravintola Chalupaan tyttärensä ja ystävättärensä kanssa.

 

 

Toimittajat: Yilin Lee-Setalä, Anastasios Loukas, Martha Belay Workenh

Valokuvat: Martha Belay Workenh