Maatalouden heikkoa kannattavuutta pyritään vahvistamaan EU:n komission antamalla helpotuksella

Poikkeus koskee tällä kasvukaudella Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Ahvenanmaan tiloja, joilla on yli 10 hehtaaria peltoa.

Valtioneuvosto on hyväksynyt 4.4. EU:n komission Suomelle antaman poikkeuksen, jonka tarkoituksena on vahvistaa maatalouden huonoa kannattavuutta ja turvata ruoantuotantoa. Syynä maatalouden heikkoon tilanteeseen on vaikuttanut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan.

Poikkeus koskee tuottamattomien alojen ehdollisuuden velvoitetta vuodelle 2024. Velvoitteen mukaan tilojen peltoalasta 4 % pitää olla Suomessa kesantoa eli viljelemätöntä maata. Se koskee Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Ahvenanmaan tiloja, joilla on yli 10 hehtaaria peltoa.

-Koska otamme käyttöön komission suoman poikkeuksen, velvoitteen piirissä olevat tilat voivat jättää 4 % entiseen tapaan kesannolle tai kylvää alueelle typensitojakasveja, sanoo maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Pirjo Kuusela.

Typensitojakasveja ovat esimerkiksi palkokasvit, apilat, herneet ja pavut.

Valtioneuvoston asetus ei ole vielä tullut voimaan. Ruokavirasto tiedottaa, kun tukien hakeminen avautuu. Poikkeus koskee maataloustukien hakuvuotta 2024.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.