Operaattorit ajavat 3G-verkon alas – Energiavaikutuksia hankala arvioida

Yksi matkapuhelinteknologia jää pian historiaan, kun 3G-verkko poistuu käytöstä. Vaikka tämän voi ajatella ympäristötoimenpiteenä energiatehokkuuden kannalta, motivaationa toimelle on taajuuksien vapautuminen tehokkaampien verkkojen käyttöön.

Suomalaiset teleoperaattorit Elisa, Telia ja DNA aikovat lakkauttaa 3G-verkon vuoden 2023 loppuun mennessä. Elisalla verkosta luopuminen on jo käynnissä Hämeenlinnassa. Lakkauttamista perustellaan vedoten vanhentuneeseen tekniikkaan ja energiatehokkuuteen.

Elisan mobiiliverkosta vastaava päällikkö Tiina Höckert kertoo, että kun saadaan yksi teknologiakerros pois käytöstä, se vähentää kokonaisenergian kulutusta.

– 3G-verkon osuus on noin 14 prosenttia mobiiliverkkojen kokonaiskulutuksesta, sanoo Höckert.

Höckertin mukaan säästöä on kuitenkin vaikea laskea, koska käyttö siirtyy muihin verkkoihin. Uudemmat verkot kuluttavat vähemmän energiaa, jota kautta sen käyttö on tehokkaampaa.  Lisäksi pelkästään 3G-verkossa liikkuvan datamäärän osuus on koko mobiilitiedonsiirrosta todennäköisesti hyvin pientä.

Verkon lakkautuksen kokonaisvaikutusta on vaikea arvioida, sanoo Liikenne- ja viestintäviraston Traficomin viestintämarkkina-asiantuntija Marja Heinonen.

– Osa liikenteestä siirtyy energiatehottomampaan 2G verkkoon, hän kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

Teleoperaattorit ovat sitoutuneet energiatehokkuuteen

Muun muassa Elisa ja Telia ovat liittyneet elinkeinoelämän energiatehokkuussopimukseen, joka perustuu EU:n vaatimuksiin tehokkaasta sähkön käytöstä. 3G:n alasajo on yksi tällaisista tähän sopimukseen liittyvästä konkreettisista toimista.

Muita toimia on esimerkiksi verkon kapasiteetin säätely käytön mukaan.

– Esimerkiksi yöaikaan verkon koko kapasiteetti ei ole käytössä, sanoo Höckert.

Marja Heinonen kertoo, että uudemmat verkkoteknologiat ovat aiempia energiatehokkaampia, mutta nopeamman ja suuremman tiedonsiirron vuoksi absoluuttinen energiankulutus kasvaa.

– Verkon alasajo voidaan nähdä ympäristötoimenpiteenä, mutta ympäristötavoitteet eivät ole sen pääasiallinen syy. Vanhasta verkosta vapautuvat taajuudet halutaan tiedonsiirron kannalta tehokkaampien verkkojen käyttöön, sanoo Heinonen.

Alasajon vaikutus vähäinen

3G-verkon lakkauttaminen tulee vaikuttamaan ihmisiin, joilla ei ole älypuhelinta tai mobiililaite ei tue uudempia verkkoja. 3G:n käyttäjät siirtyvät tällöin vanhemman 2G-mobiiliverkon piiriin. Kesällä oli käytössä noin 430 000 kappaletta liittymiä, jotka toimivat korkeintaan 3G-verkossa.

Miksi sitten vanhempi verkko jää toimintaan?

Höckertin mukaan tarvetta 3G:lle ei enää ole.

– 3G oli ensimmäinen matkapuhelinteknologia, joka mahdollisti mobiilidatan käytön. Nykyään internetin käyttö tapahtuu lähes kokonaan uudemmissa verkoissa. Puheyhteys pystytään taas hoitamaan 2G-verkossa.

Traficomista kerrotaan, että tavalliset puhelut ja tekstiviestit siirtyvät liikkumaan yksinomaan 2G-verkossa, joka on hyvin kattava.

Mikäli omistaa liittymän, joka ei käytä 3G:tä uudempaa verkkoa tiedonsiirtoon eli netin käyttöön siirtyy se niin ikään käyttämään 2G-verkkoa.

– Myös alueilla joihin 4G ei yllä käytetään jatkossa 2G:tä niin pitkään kunnes uudempien verkkojen kattavuus kasvaa, kirjoittaa Heinonen.

EDGE-teknologia mahdollistaa internetin peruskäytön 2G-verkossa, tosin nykytarpeisiin sen nopeudet ovat hyvin hitaita.