Tietokirjallisuudella on nykyään paljon kysyntää pääkaupunkiseudun kaupungin kirjastoissa. Varaus- ja hankintamäärien yhteenlasketut luvut ovat jopa tuplaantuneet viimeisen kahden vuoden aikana. Varattuja teoksia saattaa joutua odottamaan kaikista suosituimpien kirjojen kohdalla jopa puoli vuotta.
Menekki myös jakautuu nykyään useammalle kirjalle. Vielä muutama vuosi sitten varatuimpien tietokirjojen listalla saattoi olla yksi tai kaksi bestselleriä ja loput selkeästi vähemmälle huomiolle jääneitä teoksia. Nyt kymmenen halutuimman kirjan joukkoon ei edes pääse, ellei varauksia ole jonossa melkein tuhat kappaletta.
Helsingin kaupunginkirjaston kirjastoverkon yhteisten palvelujen päällikkö Virva Nousiainen-Hiiri pitää äkillisen suosion nousun yhtenä syynä elämäkertoja. Perinteisesti isänpäivämarkkinoilla näkyvät elämäkerrat ovat alkaneet kiinnostamaan viime vuosina laajempaa lukijakuntaa. Tänä vuonna kirjaston varauslukuja nostaa esimerkiksi Jari Tervon kirjoittama LOIRI.
– Tietokirjallisuutta luetaan selkeästi enemmän. Tietokirjoja on kustannettu viime vuosina aiempaa enemmän ja kirjojen ostamisen osalta on näkynyt sama trendi, Nousiainen-Hiiri kertoo.
Koko maan tilastoissa yleisistä kirjastoista lainataan vuosi vuodelta vähemmän kirjoja. Poikkeuksena ovat pääkaupunkiseudun lainausmäärät, jotka ovat pysyneet melko samana koko vuosikymmenen ajan.
Myös lainaajien lukumäärä on odotusten vastaisesti noussut 2010-luvulla pääkaupunkiseudun yleisissä kirjastoissa. Sama suuntaus näkyy Helmetin verkkosivustolla, jonka käyntimäärät ovat lähes kaksinkertaistuneet kymmenen vuoden takaisesta.
Nousiainen-Hiiri arvioi Helmetin vahvan markkinoinnin vaikuttaneen tuloksiin. Hän mainitsee myös suuren e-kirjojen valikoiman tuovan uudentyyppisiä asiakkaita. Tänä vuonna suosiota nostava asia on ollut keskustakirjasto Oodin avautuminen.
Helmetin tämän hetken halutuimmat tietokirjat:
- Jari Tervo: LOIRI.
- Thomas Erikson: Idiootit ympärilläni: kuinka ymmärtää muita ja itseään
- Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin
- Michelle Obama: Minun tarinani
- Hans Rosling: Faktojen maailma: asiat ovat paremmin kuin luulet
- René Nyberg: Patriarkkoja ja oligarkkeja